Archief
WOS

WOS

Proefsluiting Maeslantkering harder nodig door klimaatverandering

De functioneringssluiting van de Maeslantkering is afgelopen zondag succesvol verlopen. En dat is goed nieuws in tijden van klimaatverandering.

De kering beschermt tegen hoog water vanaf zee. "De klimaatverandering die nu gaande is, kan leiden tot verandering van de zeespiegel, maar ook tot meer regen. Komt de storm vanaf zee, dan moet de kering het wel doen om de mensen te beschermen", zegt Marion Tusveld, hoofd keringen bij Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid in het radioprogramma Maarten in de Middag.

Elk jaar voor de start van het stormseizoen test Rijkswaterstaat de werking van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze keringen beschermen 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland tegen stormvloeden vanaf zee. In de rest van Nederland zijn er gemalen om mensen droge voeten te laten houden. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april.

De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen helemaal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. Overige keringen in de het land zoals de Oosterscheldekering en Ramspol hebben binnenkort hun proefsluiting.

undefined