Archief
WOS

WOS

Delfland stelt laatste deel kadeverbetering Schipluiden uit, 'beeldbepalende' elzen voorlopig gered

De laatste negen elzen langs de Dorpsstraat in Schipluiden kunnen voorlopig toch blijven staan. Mogelijk zelfs tot het einde van hun levensduur.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is in het dorp bezig met een grootschalige kadeverbetering. Om die goed en veilig te kunnen uitvoeren, moeten de bomen langs de kade worden gekapt. Er geldt overigens wel een herplantplicht. Naar verwachting worden er volgend jaar nieuwe bomen geplant.

Inmiddels zijn vrijwel alle bomen weg. Op de negen elzen nabij de Dorpskerk na. Daarover is het afgelopen jaar veel gedoe ontstaan. De Midden-Delfland Vereniging, de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en de stichting Midden-Delfland is Mensenwerk maakten bezwaar tegen de kap, omdat de bomen volgens hen beeldbepalend zijn en vitaal genoeg om nog vele jaren het aanzien van het dorp te sieren. Afgelopen februari noemde het college van B en W van Midden-Delfland de kap echter onvermijdelijk. "De aannemer koos voor een methode waarbij hij de kade veilig maakt, maar ook de monumentale bebouwing optimaal beschermt. Hierbij is het niet mogelijk de bomen te behouden." Onderzochte alternatieven brachten nadelen met zich mee.

Delfland vroeg dan ook een kapvergunning aan, maar trok die afgelopen zomer toch weer in. Navraag bij het waterschap leert dat het nu overweegt de laatste werkzaamheden aan de kade uit te stellen. "Bij voorkeur voor circa tien jaar. Dit is de verwachte levensduur van de bomen op de kade", laat een woordvoerder weten. Of dit mogelijk is, wordt momenteel onderzocht. "Uit het onderzoek moet blijken of het mogelijk is de werkzaamheden uit te stellen, voor hoe lang en welke maatregelen daarvoor eventueel nodig zijn. De waterveiligheid van Schipluiden en de omliggende polders moet immers wel gewaarborgd zijn."

De Midden-Delfland Vereniging laat in een persbericht weten 'opgelucht' te zijn. "Wij feliciteren de bewoners met deze positieve ontwikkeling", zegt Piet van der Eijk, vrijwilliger namens de Midden-Delfland Vereniging en de Bomenstichting.