Archief

Taalhuis Westland bestaat 5 jaar

Taalhuis Westland viert het eerste lustrum. Tijd voor een feestje. Eigenlijk had dat in april moeten gebeuren, maar toen kon het niet vanwege coronamaatregelen. Daarom is het nu gevierd in de Week van Lezen en Schrijven.

Het Taalhuis helpt volwassenen bij het aanleren of verbeteren van taal- en digitale vaardigheden, zoals lezen, schrijven, begrijpen van de Nederlandse taal en de weg te vinden in de digitale wereld. Jaarlijks zijn er trainingen voor mensen die graag Taalmaatje willen worden. Zij helpen mensen die daar meer moeite mee hebben bij het leren van de Nederlandse taal.

Voor het feestje werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Wethouder Piet Vreugdenhil hield een toespraak en bedankte alle vrijwilligers namens het hele college voor hun inzet. Want taal is belangrijk om elkaar goed te begrijpen. Daarna was het tijd voor een pubquiz en kwamen de hapjes op tafel. Speciaal voor deze gelegenheid waren er hapjes van over de hele wereld.

Artikel gaat verder onder de video.

Daarnaast zijn er door Westland ook diverse taalcafé's van het Taalhuis waar vrijwilligers praten met mensen die hun Nederlandse spreekvaardigheid willen verbeteren. Ook helpen ze bij taalondersteuning, helpen ze mensen die thuis willen oefenen en kun je er terecht met vragen over materialen en voor tips. In de bibliotheken zijn op gezette tijden taalbalies geopend waar mensen terechtkunnen met vragen, maar ook als ze meer informatie willen hebben over taalvrijwilliger zijn en worden.

De hele Week van Lezen en Schrijven zijn er allerlei activiteiten van Taalhuis Westland. In Westland zijn 16.000 laaggeletterden. Twee derde van hen is geboren en getogen in Nederland. Eén van hen is Dick Voogd en hij vertelt hoe hij daaruit kwam en nu zelf mensen helpt met de taal bij onze mediapartner Omroep West.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland