Archief
Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland

Zorgen over populatie gierzwaluwen

Natuurlijk Delfland maakt zich zorgen over het aantal gierzwaluwen in Westland.

Er zijn circa 675 gierzwaluwen gezien en 113 nesten getraceerd, dit betekent dat er per hectare 0.07 gierzwaluwen in Westland zijn, dat is volgens de natuurorganisatie een zorgelijk aantal. Ter vergelijking: In Woudsend zijn volgens Natuurlijk Delfland de meeste gierzwaluwen: 1,62 nesten per hectare.

Tussen eind mei en eind juli heeft natuurkenner Aad van Uffelen de gierzwaluwen in de elf dorpen van de gemeente Westland geteld. Hij heeft ze gezocht en gevonden in holle goten, kantpannen, gaatjes in spouwmuren, spleten op een zolderverdieping en soms onder dakpannen.

Dit zijn de plekken waar ze broeden. In Westland hangen alleen in Ter Heijde en aan de twee gemeentehuizen in Naaldwijk speciale nestkasten. In Ter Heijde is dat succesvol, in Naaldwijk niet. Soms hoor je jongen roepen en soms zie je een oudervogel naar binnen schieten, aldus Van Uffelen. Ook zijn soms een poepsporen zichtbaar. In het verslag zijn ook de gegevens van Marco Verschoor uit Ter Heijde opgenomen.

Gierzwaluwen en hun nesten zijn beschermd. Van groot belang is dat bij nieuwbouw ingebouwde nestkasten worden geplaatst en bij renovatie speciale hangende nestkasten. Dat kan deze vogels redden; een kleine moeite en weinig kosten.


Aad van Uffelen vertelt wat de gevolgen zijn wanneer de populatie van de gierzwaluw laag blijft