Archief
WOS

WOS

Betere gesprekken door Taalcafé

In het Taalcafé van bibliotheek Westland leren mensen beter Nederlands praten bij een kopje koffie.

Alledaagse onderwerpen als koken, kamers opmeten in je nieuwe huis, maar ook de politiek komen voorbij in het Taalcafé. Dit keer zijn er zeven mensen in de bibliotheek Wateringen op het Taalcafé afgekomen. Het is de Week van Lezen en Schrijven en daarom is er nu ook een gebakje bij.

De deelnemers komen uit Eritrea, Rusland, Turkije en Pakistan. De laatste bezoekt het Taalcafé pas zeven weken en is net verhuisd. Vandaar dat ze de kamers in haar huis moet opmeten. Een dame uit Rusland komt al anderhalf jaar naar het Taalcafé om haar spreekvaardigheid te verbeteren. Sterker nog: ze bezoekt ook regelmatig het Taalcafé in Naaldwijk als extra oefening. En elke keer leert ze weer wat bij.

Gewoon aanschuiven

Het Taalcafé is georganiseerd door het Taalhuis Westland. Deelnemers hoeven zich niet vooraf aan te melden en kunnen gewoon aanschuiven bij een Taalcafé in een bibliotheek naar keuze. Vrijwilligers leggen ingewikkelde woorden uit of woorden met een dubbele betekenis, zoals indruk en knip. De openingstijden per locatie zijn te vinden op www.taalhuiswestland.nl.

In de gemeente Westland zijn 16.000 laaggeletterden. Een derde van hen heeft een niet-Nederlandse achtergrond, twee derde dus wel. De gemeente doet diverse dingen om de laaggeletterdheid tegen te gaan. Deze week tijdens de Week van Lezen en Schrijven zijn er op diverse plekken activiteiten. De WOS is er de hele week bij en doet verslag.

Renske van Kooij van Bibliotheek Westland vertelt bij Maarten in de Middag over de bijzondere week