Archief
WOS

WOS

Studenten uit Leiden helpen Patijnenburg een handje

Deze en vorige week liepen 150 studenten in oranje hesjes met een schoffel of hark in hun hand door Naaldwijk en Honselersdijk.

De schoffelaars hebben zich ingeschreven bij studentenvereniging Minerva in Leiden en doen het groenonderhoud als maatschappelijke stage. Patijnenburg begeleidt ze daarbij. De hulp van de studentenvereniging kwam als geroepen. "We zagen dat het onkruid en het gras naar buiten spoot", vertelt Arnoud Hellemans van Patijnenburg. "Met de vaste ploeg konden we niet doen aan het beeldbestek van de gemeente voldoen. Toen werden we benaderd door Minerva, of we nog handjes nodig hadden. We sprongen een gat in de lucht, want die konden we wel gebruiken."

Een maatschappelijke stage is onderdeel van de kennismakingsperiode van de studentenvereniging. In totaal zijn er 600 leden die zo'n stage doen voor vier dagen. Met het werk bij Patijnenburg kan Minerva een deel van de kosten van de intro dekken, maar er is nog een reden dat de aspirant-leden moeten werken. "Het kan geen kwaad om een beetje in te peperen dat het goed is om te werken voor de samenleving en je plek te kennen", weet voorzitter Cato Colenbrander.

Een extra voordeel van de werkzaamheden die de studenten in Westland doen, is dat ze in de buitenlucht plaatsvinden. "Dat is veiliger voor onze studenten", vertelt Coen Stroeve van Minerva. Voor de nieuwe Minervanen is het überhaupt fijn dat ze weer in een groep bij elkaar kunnen komen voor sociale activiteiten. "Ik studeerde vorig jaar ook in Leiden en met corona zit je toch veel in je eentje achter je scherm omdat alles online is", vertelt een van de studenten. "Dit is ook wel weer gezellig."

Vorige week zijn de studenten in Naaldwijk geweest en deze dinsdag doen ze groenonderhoud in Honselersdijk. "Volgens mij gaat het helemaal goed", vertelt Stroeve. "Volgens mij hebben de studenten het ook wel naar hun zin. Ze zijn de hele dag aan het werk én ze zijn de hele dag aan het praten. Zo leren ze elkaar beter kennen. Dus volgens mij vinden zij het ook niet heel erg."