Archief

Praten over stigma's en zelfbeeld in het Zie Mij Café

Praten over moeilijke gebeurtenissen, aandoeningen of een luisterend oor bieden. Het kan allemaal in het Zie Mij Café.

Dat (nu nog) digitale café is opgezet door de Herstelacademie in Delft en organisatie Samen Sterk Zonder Stigma. Het doel? Mensen op een laagdrempelige manier laten praten over wat hen echt bezig houdt.

Aanstaande woensdag om 11.00 uur wordt de digitale bijeenkomst voor de derde keer gehouden. Het thema is dan 'stigma en zelfbeeld'. Amber Bronkhorst uit Maassluis is vrijwilliger bij het Zie Mij Café en spreekt woensdag als ervaringsdeskundige. Ze heeft een Borderline persoonlijkheidsstoornis en merkt zelf dat er nog veel stigma's heersen. "Als ik het vertel, worden mensen vaak terughoudend. Borderline heeft het stigma dat mensen die het hebben vaak hysterisch zijn en oncontroleerbaar en zwaar impulsief of heel agressief zijn. Soms durven mensen niet met me om te gaan", vertelt ze. "Tuurlijk zit er in sommige dingen wat waarheid binnen een stigma, maar niet zo overdreven."

De Maassluise doet er nu alles aan om dat stigma te doorbreken. "Aan het einde van mijn herstel heb ik besloten open te zijn over mijn kwetsbaarheden en over wat er in mijn leven heeft gespeeld. Zo hoop ik andere mensen te laten zien dat ze zich er niet voor hoeven te schamen, dat het iedereen kan overkomen en dat we samen sterk kunnen staan."

Nu is het café nog online, maar in de toekomst wil de organisatie maandelijks fysiek bij elkaar komen. "Het maakt niet uit waar je vandaan komt, we hadden de vorige keer ook iemand uit Friesland die aanhaakte", vertelt Bronkhorst. Maar, in de toekomst gaat het Zie Mij Café zich toch richten op regio Westland, Oostland en Delft. "Dan zullen we bijvoorbeeld wel locaties gaan zoeken in Westland, omdat het dan makkelijker is voor de deelnemers."