Archief
WOS

Oliebollen eten in plaats van vet verbranden voor ALS

Het blijft vandaag stil in watergang de Lee in het centrum De Lier.

Eigenlijk zouden deze zaterdag honderden zwemmers het koude water trotseren om geld in te zamelen voor het goede doel: onderzoek naar zenuw- en spierziekte ALS. Eerder dit jaar moest de organisatie de stekker eruit trekken, omdat de huidige coronaregelgeving een groot zwemevenement niet mogelijk maakt.

In plaats daarvan zijn andere acties bedacht om toch het goede doel te spekken. Zo worden vandaag op drie locaties in De Lier duizenden oliebollen verkocht. Want, zo zegt bakker Wim T. van Delft, "een oliebol is het hele jaar door lekker." Het oudejaarsgebak is te koop bij Bakkerij Van Delft, bij de Jumbo en bij de Albert Heijn.

Ondertussen lopen ook andere acties, weet Lenie Scheffers van stichting ALS Westland. "Arie Vreugdenhil en een paar mensen hebben versierde koffiebekertjeswedstrijd verkocht en daarmee 10.000 euro opgehaald", zegt ze vol trots. "En ALS-patiënte Jeanet van Holsteijn (bekend van de duofiets met bekende Westlanders) heeft eerder een speciale ALS-puzzel op de markt gebracht." Ze heeft ook paaseieren, bosjes bloemen en barbecue-pakketjes van de slager verkocht. "En ze is nog lang niet klaar, dat zijn super mooie acties."

Wanneer dan wel?

Vorig jaar gooide corona roet in het eten en ook dit jaar kan het evenement A Local Swim niet doorgaan. De organisatie richt daarom alle pijlen op volgend jaar. "Drie keer is scheepsrecht", aldus Scheffers. "Zodat we in 2022 een Swim kunnen organiseren 'zoals het hoort'. Een mooi festijn en aandacht voor de ziekte zelf."

Wim T. van Delft vertelt op de radio over de oliebollenverkoop: