Archief
Jan van Rossum

Jan van Rossum

Rode ibis welkom bij tuinders Jos en Jan

De rode ibis die rondloopt in het Hofpark in Wateringen is welkom bij Jos Zuidgeest in Naaldwijk, want in het wild overleeft hij niet.

Ook amarylliskweker Jan Knoppert in 's-Gravenzande - eigenaar van een aantal rode ibissen - zal het beestje met open armen ontvangen, als de kans zich voordoet.

Slakjes, vissen, garnaaltjes en schelpdiertjes zijn het normale maaltje van de rode Ibis. Jos had er ooit vijf, maar nu vier. Maar die vijfde is niet degene van het Hofpark waar nu menig vogelaar op af komt. Volgens de tuinder is de vogel in topconditie, omdat het beestje goed op kleur is, zei hij op WOS Radio.

Tekst gaat verder onder het telefonisch interview.

De tuinder kent verder in de regio niemand die een rode ibis mist en denkt aan een ontsnapping uit Avifauna of Blijdorp. Al missen deze twee dierenparken op dit moment geen ibis, laten zij weten.

Zuidgeest verwacht niet dat het dier zelf kan overleven in het Hofpark. Er zitten wel veel kikkers, maar ook honden die het beestje kunnen opjagen. Mocht iemand de ibis toevallig kunnen vangen, dan wil hij er graag voor zorgen en een goed thuis geven in zijn volière in Naaldwijk. Zo staat ibiseigenaar Jan Knoppert in 's-Gravenzande er ook in.

Intussen neemt het aantal vogelaars in het Hofpark toe. Mensen verbazen zich er vooral over dat de vogel het zo naar zin lijkt te hebben in het park. "Hij loopt hier al tien dagen rond alsof hij hier thuishoort", aldus een buurtbewoner. "We verwachten niet dat hij nog weggaat. En ik vind het niet erg. Van mij mag hij nog wel een poosje blijven."