Archief

'Stel nieuwe route buslijn 31 uit'

De nieuwe route van buslijn 31 om Monster heen stuit op heel wat bezwaren.

Zo stelt de Seniorenraad Westland dat de senioren de klos zijn en roept de fractie van Westland Verstandig na een stroom van negatieve reacties het college van B en W op om de wijziging niet al eind augustus te laten ingaan, maar eerst naar alternatieven op zoek te gaan.

De route van lijn 31 is al jaren een hoofdpijndossier. Vooral bewoners van de Hortensiastraat klagen over geluidsoverlast en trillingen die de bussen van EBS veroorzaken. De gemeente heeft metingen laten doen, die uitwezen dat de trillingen binnen de geldende normen blijven. Om de overlast zoveel mogelijk te verminderen, werd de maximumsnelheid van de bussen naar 15 km/u verlaagd.

Begin deze week werd bekend dat EBS vanaf eind augustus de route zal verleggen. De bus gaat dan niet meer door het centrum van het dorp rijden, maar via de de Molenweg en de N211. De bestaande haltes worden per 29 augustus opgeheven. De Seniorenraad wijst echter op de keerzijde van de medaille: kwaliteitsverlies voor met name de reizende senior. "Die mag nu bijna een kilometer lopen om bij een buiten het centrum geplaatste bushalte te komen. Service verlenen aan een doelgroep die betrouwbaar openbaar vervoer hard nodig heeft, wordt met het rode potlood uit de kwaliteitsparagraaf van de busonderneming geschrapt", aldus de Seniorenraad.

Die suggereert een tussenoplossing: "Ga met een kleinere 20-persoonsbus rijden en je slaat twee vliegen in één klap. Minder gedender in de kern van Monster en een meer dan tevreden senior." Dat suggereert ook Westland Verstandig, die in een brief aan het college zegt circa 50 reacties van verontruste inwoners van Monster en Ter Heijde te hebben gekregen. De fractie wil uitstel van de nieuwe route om eerst alternatieven - zoals bijvoorbeeld ook het rijden met kleinere bussen - te bekijken. Het college wordt gevraagd uiterlijk volgende week te reageren op de brief.

EBS heeft op de vraag van de WOS of het rijden met kleinere bussen is overwogen, vrijdagmiddag nog niet gereageerd.

Varekamp: 'Na paar maanden bekijken of problemen zijn opgelost'
Verkeerswethouder Pieter Varekamp heeft op de website van de gemeente Westland een reactie gegeven op de nieuwe maatregelen. Na overleg tussen gemeente en EBS bleek dat de nieuwe route de beste oplossing om verdere trillingshinder te voorkomen. De nieuwe situatie wordt nog geëvalueerd. "Na een paar maanden kijken we of de omleiding van bus 31 de problemen ook echt oplost, maar daar heb ik goede hoop op", aldus de wethouder.