Archief
Politiek24

Politiek24

Kabinet: voorwaarden aan eendaagse evenementen zonder zitplaats

Eendaagse evenementen zonder zitplaatsen mogen weer vanaf 14 augustus, maar wel onder voorwaarden.

Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens een persmoment met een corona-update. Het aantal positieve testen neemt af en het aantal ziekenhuisopnames neemt niet verder toe. Daarom komen er geen extra maatregelen.

Wel kwam hij met regels voor eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats na 14 augustus. Hiervoor heeft het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd. Het gaat om evenementen tussen 14 augustus en 1 september, waarvoor wachten tot de volgende coronapersconferentie van 13 augustus te lang duurt.

Het kabinet heeft daarom nu besloten dat eendaagse evenementen die geen zitplaatsen hebben in principe door mogen gaan met maximaal 750 deelnemers in de openlucht of volledig open tenten. Zij mogen naar binnen als zij volledig gevaccineerd zijn, de afgelopen zes maanden besmet zijn geweest of een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Zij hoeven geen anderhalve meter afstand te houden.

Dringend advies

Het dringende advies aan alle aanwezigen is om vijf dagen na het evenement een zelftest te doen. Personeel, vrijwilligers, artiesten en kinderen tussen 6 en 12 jaar moeten een coronabesmetting hebben doorgemaakt, gevaccineerd zijn of een (zelf)test voor toegang doen.

Voor meerdaagse evenementen en voor eendaagse evenementen met vaste zitplaatsen verandert er niets. Als het kabinet de regels bij de volgende persconferentie op 13 augustus weer gaat aanscherpen, kunnen de organisatoren alsnog besluiten om het evenement af te gelasten en kunnen zij - als ze aan de voorwaarden voldoen- een beroep doen op de garantieregeling.

Verder kondigde Rutte aan dat mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin pas na vier weken veilig zijn. Mensen die na 14 augustus gevaccineerd worden met Janssen, krijgen pas een groen vinkje na vier weken. Eerder kon niet om technische redenen, maar Rutte deed wel een beroep op iedereen om de eerste vier weken na toediening van dit vaccin voorzichtig te zijn.