Archief
WOS

WOS

Expressionist van het Westlandse landschap

Leendert Scheltema (1876-1966), afkomstig van Ameland, woonde 79 van zijn 90 levensjaren in Wateringen.

Hij woonde In een rijtjeshuis aan een zijweg van het Oosteinde, wat later de Laan van Scheltema is genoemd. Koos de Kok woont er nu en hij mocht vrijdag nog voor de officiële opening van de nationale overzichtstentoonstelling van de schilder een kijkje nemen in het Westlands Museum in Honselersdijk.

Leendert Scheltema was een bijzondere Westlandse kunstschilder, met tot de verbeelding sprekend abstract-expressionistisch werk van landschappen en portretten. Als leerling van Jan Toorop wilde hij een modern kunstenaar zijn, zich onderscheidend met een helder kleurenpalet en neigend naar abstractie. Hij excelleerde in Westlandse landschappen en portretten, en met duingezichten uit zijn tweede liefde, Ameland. Ook maakte hij een aantal religieuze portretten.

Het Westlands Museum wil opnieuw aandacht vragen voor deze markante kunstenaar en organiseert nu in samenwerking met een zestal Nederlandse musea een nationale overzichtstentoonstelling met nog niet eerder vertoond werk, ook van familie en particulieren. Er worden ruim 90 werken getoond van Scheltema, van zijn leermeesters Jan Toorop en Vilmos Huszár en van andere schildervrienden.

De tentoonstelling, die duurt tot 3 januari 2022, is vanaf zaterdag te bezoeken, met uitzondering van de maandagen. Openingstijden en overige informatie zijn te vinden opwww.westlandsmuseum.nl.