Archief

Bijkomen van heftige inzet in Limburg: 'Mensen liepen er verloren bij'

Vrijwilligers van de 's-Gravenzandse Reddingsbrigade kunnen weer even op adem komen na de twee dagen durende inzet in Limburg.

Zij hebben donderdag en vrijdag in Valkenburg geholpen met het evacueren van mensen. De provincie is zwaar getroffen door hoogwater. De kans bestaat dat de 's-Gravenzandse Reddingsbrigade snel weer terug moet.

Tekst gaat verder onder de video.

De 's-Gravenzandse Reddingsbrigade maakt - net als de collega's uit Monster - onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot: 88 eenheden uit Nederland die getraind zijn om in dit soort situaties bijstand te verlenen. Toch maakte de watersnood in Limburg veel indruk op de geoefende professionals. "Het water stond tot borsthoogte. Niet alleen in straten maar ook in winkels en huizen. Een bijzondere gebeurtenis", blikt redder Tom Ouwerling terug.

Nadat de club donderdagochtend vroeg aankwam op de brandweerkazerne van Maastricht, zijn zij doorgestuurd naar Valkenburg. "Daar hebben wij mensen uit het ondergelopen gebied geëvacueerd. Mensen uit rijtjeshuizen, verzorgingshuizen en hotels", aldus Ouwerling.

Je ziet brandweermensen huilen.

• Tom Ouwerling, 's-Gravenzandse Reddingsbrigade

De vrijwilligers kwamen vrijdagavond laat terug in Westland en waren diep onder de indruk. "Je ziet brandweermensen huilen. Mensen waren de wanhoop nabij en liepen er verloren bij." Voor de vrijwilligers staat professionele opvang klaar. "Zij komen uit een situatie die zij nog nooit hebben meegemaakt. Zij kunnen hun ei kwijt en hebben lekker kunnen slapen."

Zaterdagochtend was een aantal vrijwilligers alweer in touw om het materieel te checken voor een eventuele nieuwe inzet. Zij zijn inmiddels stand-by geschakeld. "Het zijn echte redders en maken onderdeel uit van een alarmploeg. Zij kunnen 24/7 worden ingezet. Onze mannen en vrouwen doen dat ook graag."