Archief
Reddingsbrigade 's-Gravenzande

Reddingsbrigade 's-Gravenzande

Reddingsbrigade ‘s-Gravenzande in Limburg: grote stoere mannen hebben tranen

Tom Ouwerling en zijn collega’s van de Reddingsbrigade 's-Gravenzande zijn in Valkenburg aan de Geul om te helpen bij de overstromingen daar.

"De hulpdiensten rijden af en aan om de mensen te evacueren", vertelt hij op WOS Radio bij Maarten in de Middag. "Er zitten veel mensen in een gebied dat slecht begaanbaar is, waar we met tactoren en vrachtwagens doorheen moeten komen. Sommige stukken zijn te gevaarlijk om te wandelen. We moeten allemaal creatieve oplossingen bedenken om mensen op het droge te krijgen."

Ouwerling en zijn collega’s zijn vannacht in de auto gestapt. "Maar de eerste signalen dat dat moest kregen we gisteren al. Daardoor konden we ons goed voorbereiden. We hebben de auto klaargemaakt en vanochtend rond half zes waren we er. Sindsdien zijn we alleen maar bezig om mensen uit het centrum van Valkenburg te halen. Ik kan je vertellen: het is een behoorlijk intensieve dag."

Overal staat water. In winkels, in huizen. Auto’s drijven af en er gaan overal autoalarmen af: die slaan door het water op tilt. Wat het meeste indruk maakt: "Volwassen brandweermannen staan met tranen omdat het gewoon verschrikkelijk is wat er is gebeurt."

Reddingsbrigade 's-Gravenzande

En als straks iedereen is geëvacueerd, is het werk nog niet klaar. "We moeten aanwezig blijven om plunderingen te voorkomen", vertelt Ouwerling.

Het werk geeft Ouwerling ook voldoening. Hij haalt bijvoorbeeld veel mensen uit verzorgingshuizen. "Die zijn dolblij en verdrietig tegelijk want ze moeten wel huis en haard achter laten, en ze weten niet voor hoe lang."

Niet alleen de Reddingsbrigade ‘s-Gravenzande is in Limburg. Uit heel het land zijn er teams actief. Onder meer ook uit Monster.

Categorieen:
Nieuws 's-Gravenzande