Archief
Google Streetview

Google Streetview

GBW bezorgd over gevolgen Haagse sloopplannen

De fractie van GemeenteBelang Westland is bang dat woningbouwplannen in Den Haag Zuidwest gevolgen hebben voor de Westlandse woningmarkt, met name in Wateringen, Kwintsheul en Poeldijk.

Het college van B en W moet er volgens GBW dan ook alles aan doen om te zorgen dat de urgentieverklaringen voor bewoners van te slopen Haagse huizen niet gelden voor woningen in Westland.

Het plan is om in de wijken Dreven, Gaarden en Zichten zo'n 2000 (portiek)woningen te slopen en daarvoor in de plaats nieuwe woningen te bouwen. Het Haagse gemeentebestuur vindt dat de huizen niet gerenoveerd kunnen worden. Het is de vraag of de huidige bewoners allemaal terug kunnen of willen keren.

De vernieuwingsplannen in Den Haag Zuidwest betekenen daarmee dat vanaf 2022 de bewoners van wie de woning gesloopt gaan worden een urgentieverklaring krijgen, aldus GBW in vragen aan het Westlandse college. Met deze verklaring hebben de bewoners voorrang in alle Haaglanden-gemeenten, dus ook in Westland.

"Vooral het aanbod sociale huurwoningen in Wateringen, Kwintsheul en Poeldijk zal voor veel mensen die hun huurwoning in Den Haag Zuidwest moeten verlaten, aantrekkelijk zijn. Daarmee zullen Westlandse woningzoekenden zolang de vernieuwingsoperatie duurt verder worden verdrongen op hun eigen Westlandse woningmarkt; hun slaagkans zal verder afnemen en hun wachttijd verder oplopen."

GBW wil weten of het college het eens is met de stelling dat Den Haag de gevolgen van de sloopplannen zelf moet dragen en niet moet afwentelen op de buurgemeenten.