Archief
WOS

WOS

Aloysiusschool in Monster wordt geen monument

Het college van B en W van Westland is niet van plan om de voormalige Aloysiusschool in Monster op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.

De Historische Vereniging Monster-Ter Heijde heeft te horen gekregen, dat het verzoek om het gebouw niet te slopen of in ieder geval het hoofdgebouw als monument te laten staan, zal worden afgewezen. Het college wil op de locatie nieuwbouw voor meerdere doelgroepen realiseren. Sloop van het schoolgebouw is efficiënter, is financieel aantrekkelijker en geeft minder parkeerproblemen, zo is de argumentatie van het college.

De historische vereniging legt zich daar niet bij neer. In een brief aan college en gemeenteraad wordt uitgebreid de bijzondere historische kenmerken van de school opgesomd. Een monument legt het wat betreft efficiency altijd af tegen nieuwbouw, erkent de vereniging, maar dat mag geen doorslaggevend argument zijn. En dat sloop en nieuwbouw een gunstiger financieel plaatje oplevert, komt alleen door de gekozen grootschalige opzet, aldus de vereniging. Als in het huidige gebouw (zorg)appartementen worden gerealiseerd en er op de plek van de gymzaal een aantal seniorenwoningen komen, dan zou volgens eerdere rapporten een financieel break-evenpoint mogelijk zijn.

De vereniging vraagt raad en college opnieuw af te zien van sloop. In ieder geval zou er eerst een advies aan de gemeentelijke monumentencommissie moeten worden gevraagd, voordat een definitief besluit wordt genomen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Monster