Archief
WOS

WOS

Ruim 130 ideeën voor vangtuig rivierkreeften

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft liefst 134 inzendingen ontvangen op de rivierkreeftenchallenge die zij in december uitschreef.

De wateren in de regio worden al jaren geteisterd door Amerikaanse rivierkreeften. De dieren vormen een plaag voor Delfland, dat verantwoordelijk is voor kades, oevers en dijken. De Amerikaanse kreeften tasten de dijken aan. Het hoogheemraadschap wil de plaag aanpakken. Daarom schreef het een prijsvraag uit. Daarop zijn 134 reacties gekomen.

Een van de inzenders is Buitelaar Metaal uit De Lier. Het bedrijf heeft een rivierkreeftenval ontworpen waarbij deze waterdieren op lokaas afkomen. De ontwerpers hebben rekening gehouden met onder meer de manier waarop de kreeften zich voortbewegen.

Hoogheemraad Marcel Belt van Delfland is goed te spreken over de inzendingen. Volgens hem zijn deze van hoog niveau. Het vervolg wordt een soort ontwerpwedstrijd, legt Belt uit. Daarbij wordt op basis van de beste inzendingen een prototype van het vangtuig ontwikkeld. Dit proefontwerp wordt getest in slootjes van de universiteit van Wageningen. Als die test erop zit, kan de praktijkproef in onze regio beginnen.

Het ontwerp van Buitelaar Metaal wordt weliswaar niet verwerkt in het prototype, maar krijgt wel een plaats in het naslagwerk met de ideeën dat het Delfland gaat samenstellen.