Archief
WOS

WOS

Pleidooi natuurorganisaties voor behoud katholiek kerkhof

Natuurkenner Aad van Uffelen heeft woensdag zijn onderzoeksrapport over de natuurwaarden op het katholieke kerkhof in Naaldwijk overhandigd aan wethouder Leen Snijders (Water en groen/Milieu).

Van Uffelen heeft het onderzoek verricht voor de Westlandse natuurorganisaties verenigd in Natuur-Westland/Natuurlijk Delfland. De natuurclub is voor het behoud van het katholieke kerkhof aan de Dijkweg in het centrum van Naaldwijk.

De Sint Adrianusparochie is de eigenaar van het kerkhof. Deze wil het verhoogde gedeelte, dat al ruim veertig jaar niet meer in gebruik is, opheffen.

Van Uffelen heeft met deskundigen zoals vogelaars en mossologen de natuurwaarden onderzocht. Het onderzoek liep van half oktober tot eind december vorig jaar.

Volgens de deskundigen is er een 'verrassende hoeveelheid' soorten gevonden. Zeldzame (korst-)mossen, meer dan vijftig soorten bomen en struiken en roofvogels vinden alle hun thuis op het kerkhof. De resultaten zijn samengevat in het rapport met de sprekende titel 'Pleidooi voor behoud van de natuurwaarden op het katholieke kerkhof Naaldwijk'.

De Adrianusparochie heeft eveneens een onderzoek laten uitvoeren. Volgens André Vijverberg van het parochiebestuur kan er worden geruimd. Hij benadrukt dat er geen woningbouw is gepland. Naar zijn weten is er ook geen contact met projectontwikkelaars.

De gemeente heeft de vergunning verstrekt. Tegenstanders vechten dat aan. De rechter moet nog uitspraak doen.