Archief
WOS

WOS

Adrianusparochie houdt vast aan saneringsplan kerkhof Dijkweg

De rooms-katholieke Sint Adrianusparochie in Naaldwijk blijft bij haar voornemen de begraafplaats aan de Dijkweg te saneren.

Het parochiebestuur voelt zich daarbij gesterkt door tal van parochianen en nu ook een rapport van twee deskundigen op het gebied van begraafplaatsen en grafmonumenten. Voorstanders van een algeheel behoud van het kerkhof, naast de bouwlocatie De Harmonie, hebben evenwel bij de gemeente een aanvraag ingediend tot aanwijzing van het geheel al gemeentelijk monument.

De Adrianusparochie stelt vanavond in een verklaring dat die aanvraag geen waarderingscriteria met bijbehorende objectieve puntenscore blijkt te bevatten. "De onlangs verschenen contra-expertise door twee onafhankelijke funerair deskundigen bevestigt dit", aldus de parochie. Zo'n objectieve puntenscore is de belangrijkste voorwaarde om over te gaan tot het toekennen van een monumentenstatus, voegt het bestuur eraan toe.

“De ontstane commotie door een kleine groep met ook niet-parochianen die de begraafplaats wil behouden, doet geen recht aan het respectvol omgaan met rouw en rust", stelt het bestuur.
De parochie wil de oude, verhoogde begraafplaats ruimen en heeft dat vorig jaar aangekondigd, onder meer op de begraafplaats zelf. Ze wil op het lage gedeelte, De Voorhof, onder meer een verzamelgraf inrichten.

Er wordt sinds bijna veertig jaar niet meer begraven op dit kerkhof. Volgens de parochie worden nog slechts enkele graven door nabestaanden bezocht. "Wel is de begraafplaats steeds meer 's nachts in gebruik door jongeren, die bij vertrek hun afval achterlaten. Ook liggen sinds open monumentendag in 2020 af en toe bloemen op grafstenen van graven waar niemand meer begraven ligt. Beide situaties worden door parochianen als misplaatst ervaren zonder serieuze toon van rouw of respect”.
Het is aan de gemeente Westland om te beslissen over een eventuele erkenning als gemeentelijk monument.

WOS