Archief
archief politie

Forse celstraffen voor betrokkenen drugslab Wateringen

De rechtbank in Den Haag heeft twee mannen die betrokken waren bij een crystal methlaboratorium in Wateringen veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk zes en vierenhalf jaar.

Dat drugslab werd in februari vorig jaar opgerold in een pand aan de Schipluidenseweg, op bedrijventerrein Zwethove. Daar bleek een drugslaboratorium gevestigd, waarin XTC en crystal meth werd geproduceerd. In totaal ging het om zo'n 350 kilo harddrugs, met een geschatte waarde van 80 miljoen euro.

De twee mannen die voor de rechter moesten verschijnen zijn de 28-jarige Soufiane B. uit Rotterdam en de 38-jarige Yoel H. uit de Dominicaanse Republiek. B. bleek een coƶrdinerende rol te hebben. Zo bracht hij de vijf andere verdachten iedere ochtend naar de loods en haalde hij ze 's avond weer op. Ook deed hij boodschappen voor het lab. "Daarbij gaat de rechtbank ervan uit dat de verdachte nauw samenwerkte met een opdrachtgever of opdrachtgevers om dit alles te doen laten slagen", aldus de rechtbank, die hem zes jaar cel oplegt.

De rol van de 38-jarige H. was kleiner, concludeert de rechter. Daarom valt zijn straf iets lager uit. "De rechtbank gaat er in het voordeel van de verdachte vanuit dat hij handelingen heeft uitgevoerd die passen bij iemand die een ondergeschikte rol heeft en voorts dat hij niet betrokken was bij de start en het opzetten van het laboratorium. De rechtbank treft in het dossier ook geen bewijs aan voor een organiserende rol van de verdachte."

In het pand werden vorig jaar overigens zes mannen aangehouden. Drie Mexicanen zijn eerder al veroordeeld tot zes jaar cel. De laatste verdachte moet nog terecht staan.

Omroep West verslaggever Sander Knura vertelt meer over de uitspraak