Archief
Politie

Politie

Zes jaar cel voor produceren crystal meth in Wateringen

De rechtbank in Den Haag heeft drie Mexicanen van 40, 54 en 59 jaar veroordeeld tot zes jaar cel.

De mannen stonden terecht, nadat ze in februari vorig jaar werden aangehouden in een bedrijfspand aan de Schipluidenseweg in Wateringen. Daar bleek een drugslaboratorium gevestigd, waarin XTC en crystal meth werd geproduceerd. In totaal ging het om zo'n 350 kilo harddrugs, met een geschatte waarde van 80 miljoen euro.

De rechter acht het bewezen dat de mannen schuldig zijn aan het produceren van crystal meth en dat ze grote hoeveelheden voorhanden hadden. De drie werden dagelijks in de maand februari 2019 naar de loods vervoerd. Zij hadden volgens de rechtbank de kennis om een hoogwaardig eindproduct te maken. De rechter acht het niet aannemelijk dat de mannen werden gedwongen en uitgebuit, zoals ze zelf eerder verklaarden. "De verdachten werkten zonder enig toezicht in het drugslab, ze waren in het bezit van de sleutel van het appartement waar zij verbleven en een van hen had een telefoon waarmee versleuteld kan worden gecommuniceerd."

De straf is gelijk aan de eis die het Openbaar Ministerie twee weken geleden stelde.

In totaal werden destijds zes mannen aangehouden. De overige drie moeten later voor de rechtbank verschijnen.

Crystal meth

Crystal meth is een zeer verslavende drug, die vooral in de Verenigde Staten en Mexico populair is. In de loods werd methamfetamine in poedervorm verwerkt tot kristallen. Mensen kunnen de drug gebruiken door het te snuiven, te roken of met een spuit injecteren. Bijna 900.000 Amerikanen van 12 jaar en ouder gebruikten in 2017 crystal meth.

Het Openbaar Ministerie vermoedde eerder dat de productie in Wateringen werd gebruikt om de opkomende Europese markt te bedienen.