Archief

Kabinet: maximaal zes gasten thuis

Het kabinet wil dat wij voorlopig thuis niet meer dan zes volwassen gasten over de vloer hebben.

En daarbij geldt tevens als voorwaarde dat doorlopend de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen. Dat heeft premier Rutte vanavond bekendgemaakt.

De reden voor dit zeer dringende advies is dat de meeste uitbraken van het coronavirus zich momenteel in de privésfeer voordoen. Het gaat vooral achter de voordeur mis: bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen.

Bij deze belangrijkste aanscherping van de coronamaatregelen wordt aangetekend dat kinderen tot en met 12 jaar niet worden meegerekend. "Wel moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is en natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden", aldus Rutte.

Belang van een vaste zitplaats
Verder is zijn advies namens het kabinet: "Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek."
Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, "voor zover ze dat al niet doen".

Thuiswerken
Van alle maatregelen die vanaf het begin van de coronacrisis zijn genomen, is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies van het kabinet blijft: werk thuis.

10 dagen thuisquarantaine
Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat vanwege corona of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine, stelt het kabinet. De periode van thuisquarantaine kan overigens worden teruggebracht van veertien naar tien dagen.

Klachten? Thuis blijven en laten testen!
Verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee verbetert het zicht op de verspreiding van het virus.

Dat thuis blijven bij klachten geldt nadrukkelijk ook voor kinderen. Kinderen moeten ook thuis blijven als iemand het gezin positief is getest op corona.