Archief
Facebook - Sinterklaas in Hoek van Holland

Facebook - Sinterklaas in Hoek van Holland

Hoek van Holland houdt vast aan Zwarte Piet

In Hoek van Holland blijft ook dit jaar Zwarte Piet zwart.

De gemeente Rotterdam subsidieert geen intochten meer waar de figuur Zwarte Piet wordt ingezet. Daarom is in het kustdorp een crowdfundingsactie op poten gezet om een intocht te organiseren, mét Zwarte Piet. Van de benodigde 6.000 euro was eind dinsdagmiddag al ruim 1.200 euro binnen.

"De glimlach op het gezicht van een kind, daar draait het bij ons om", zegt organisator Joey de Waard van de Hoekse intocht van Sinterklaas. De discussie over het uiterlijk van Piet gaat hij niet uit de weg, maar de figuur dit jaar veranderen is niet aan de orde. "Dan trekt 95% van mijn vrijwilligers en sponsors zich terug." En ook op de wekelijkse markt in Hoek van Holland hebben de mensen die wij aanspreken geen moeite met het uiterlijk van Zwarte Piet.

Toch denkt niet iedereen zo. Zo laat een vrouw weten: "Eerst begreep ik niet waarom mensen moeite hebben met Zwarte Piet. Maar ik ben wit, en mensen met een andere huidskleur hebben andere ervaringen met Zwarte Piet. Dat moeten wij respecteren."

Doof voor de kritiek is De Waard niet. "Ieder jaar spreken wij met de vrijwilligers over de discussie en hoe gaan wij daar dit jaar mee om? Deze achtergrondgeluiden kan ik meenemen, alleen maar goed. Heel fijn."