Archief
WOS

WOS

Nieuwe verkenning woningbouw in school aan Verburghlaan

Er zal opnieuw worden onderzocht of er woningbouw mogelijk is op de locatie van het schoolgebouw aan het begin van de Verburghlaan in Poeldijk.

Dit is maandagavond toegezegd door wethouder Ben van der Stee van de gemeente Westland in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Een ruime meerderheid van de raad steunt een door John Witkamp (LPF) aangezwengelde motie. Witkamp bracht in herinnering dat er in 2008 al een plan lag van corporatie Arcade om daar woningen voor starters en minder-validen te bouwen. Echter, in 2010 verkreeg het complex de status van gemeentelijk monument, waardoor Arcade afzag van haar plan.
Sinds die tijd wordt het gebouw niet of nauwelijks gebruikt en staat het voor het grootste deel leeg.

Wethouder Van der Stee reageerde, dat het college van burgemeester en wethouders openstaat voor transformatie van de school naar woningen. Hij beloofde met beide eigenaren van het complex en Arcade te gaan overleggen wat er met de huidige (monumenten)status van het gebouw mogelijk is. Voorbeelden van nieuwbouw achter een bewaarde voorgevel zijn Huize Dijkwegh in Naaldwijk (de voormalige Bernadetteschool) en café Overheijde in Monster.

De school in Poeldijk is bijna honderd jaar geleden gebouwd en staat bekend als Verburchhof-school. Dat is niet altijd de naam geweest, want op gevel prijkt nog de originele naam: Sint-Bartholomeus-school.