Archief
Archief WOS

Jutta Leerdam en vriend Koen starten eigen schaatsploeg

De Westlandse schaatsster Jutta Leerdam en haar vriend Koen Verweij beginnen een eigen schaatsploeg.

Dit betekent dat de uit 's-Gravenzande afkomstige Leerdam niet ingaat op het aanbod dat zij van Jumbo Visma had gekregen. Vorige week liet Jac. Orie, de Poeldijkse hoofdcoach van Jumbo Visma, weten dat de komst van Leerdam naar zijn ploeg nagenoeg rond was.

Als trainer kiezen Leerdam en Verweij voor de succesvolle Russische coach Kosta Poltavets, bij wie Verweij in het recente verleden veel heeft getraind. Poltavets heeft lange tijd in Nederland gewerkt, voordat hij in 2010 bondscoach van de Russische schaatsers werd. Zo was hij trainer van onder anderen Erben Wennemars, Stefan Groothuis en Jan Bos. Veel schaatsvolgers kenden hem vooral als de rechterhand van Gerard Kemkers bij de TVM-schaatsploeg.

'Plannen voor nieuwe ploeg liepen al langer'

Leerdam en Verweij waren al langer bezig met het maken van plannen voor een nieuwe ploeg, zegt vader Ruud Leerdam in gesprek met het WOS-radioprogramma Gardien Tot Tien. Ook tijdens de onderhandelingen met Jumbo-Visma was daar al sprake van. "Jumbo was in het begin wat afhoudend, omdat ze daar ook bezig waren met andere schaatsers als Kai Verbij en Dai Dai Ntab. Daarna werd Jutta gevraagd en werden de gesprekken de afgelopen maanden wat serieuzer. Maar ze kwamen er niet uit, omdat Jutta en Koen al plannen aan het maken waren of ze zelf iets konden doen."

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de ploeg bestaat uit zo'n zes tot zeven schaatsers en schaatssters. Vader Ruud laat weten dat er wordt gezocht naar een sponsor, "maar dat is in deze tijd verschrikkelijk moeilijk. Corona heeft alle sponsors en sponsorcontracten veranderd. Er is dus nog geen hoofdsponsor, maar ze zijn hard in onderhandeling met een aantal kleinere sponsoren om de ploeg financieel van de grond te krijgen."