Archief
WOS

WOS

OM eist straffen tot 15 jaar cel in moordzaak Kloosterpad Den Hoorn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 15 jaar cel en tbs geëist tegen de twee mannen en een vrouw die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Wil Vogelaar uit Den Hoorn.

De 59-jarige Vogelaar werd op 22 januari 2018 in zijn huis aan het Kloosterpad in Den Hoorn gedrogeerd, vastgebonden, mishandeld en uiteindelijk doodgestoken. Tegen verdachte Vincent de B. is 15 jaar cel en tbs geëist. Verdachte Daniëlle van H. hoorde 15 jaar tegen zich eisen. Tegen Gijs S. is 14 jaar geëist, zo meldt mediapartner Omroep West.

Volgens het OM zijn de drie verdachten schuldig aan diefstal met geweld en het medeplegen van moord. Na de dood van Vogelaar werden drie verdachten aangehouden: De 46-jarige Daniëlle van H. uit Delft, de 21-jarige Gijs S. uit Beverwijk en de 42-jarige Vincent de B. uit Didam. Ze zouden elkaar kennen uit het drugscircuit. Het OM ziet De B. als hoofdverdachte en eist tegen hem dan ook de hoogste straf.

De rechter sprak van een gruwelijke daad: "Het slachtoffer was zo zwaar mishandeld. Dat hebben we niet vaak gezien." Vogelaar werd die avond in 2018 rond 19.15 uur gevonden in zijn huis. Hij lag in een plas bloed, zijn voeten en polsen waren vastgebonden en er stak een mes uit zijn rug. Het lemmet bleek te zijn gebogen.

Doodsoorzaak

Later werd ook nog een tweede afgebroken mes in zijn lijf gevonden en ook lag er onder zijn lichaam nog een mes. Vogelaar zou zijn overleden door een geperforeerde aorta als gevolg van de messteken, bloedverlies en twee klaplongen. Zijn televisie, telefoon en pinpas bleken te zijn verdwenen.

De verdachten ontkennen en wijzen vooral naar elkaar. Gijs S.: "De B. zei dat Wil niet dood te krijgen was, dat hij de messen erin moest schoppen." En De B.: "Ik heb het niet gedaan." De mannen verklaren dat de vrouwelijke verdachte, Daniëlle van H., hen had opgestookt met verhalen dat Vogelaar drugs zou geven aan kinderen en een meisje verborgen hield op zolder. Vogelaar zou volgens Van H. en De B. een koekje van eigen deeg hebben moeten krijgen.

Van H. ontkent
Volgens Gijs S. wilden Van H. en De B. het slachtoffer drogeren met GHB in een flesje Flügel. Van H. ontkent dat. Ze had het drankje bij een avondwinkel gekocht. "Omdat Wil daar zo van hield." Ze zegt niet betrokken te zijn geweest bij de moord. Ze zou de mannen alleen maar met haar auto naar Wil hebben gereden, omdat De B. daarop had aangedrongen. Van H. kende hem al jaren uit het drugswereldje. "De B. is heel dominant, heel dwingend", zegt ze. "Als ik wist dat ze een moord gingen plegen had ik ze never nooit niet gereden."

Brief van dochter
Bij de strafzaak zijn geen nabestaanden van Vogelaar aanwezig. Zijn dochter heeft de rechtbank per brief laten weten dat dit misdrijf haar leven op z'n kop heeft gezet. Ze noemt het een laffe misdaad en wijst in haar brief ook op de broze gezondheid van haar vader. Ze wil niet naar de zitting komen om geconfronteerd te worden met de verdachten.
Donderdag gaat de zaak verder en krijgen de advocaten van de verdachten het woord. Op donderdag 25 juni doet de rechtbank uitspraak.

Monica Overdijkink van Omroep West heeft het laatste nieuws bij Maarten in de Middag