Archief
WOS

WOS

Minder inklimmers in Hoekse haven

Er zijn in de eerste drie maanden van dit jaar in Hoek van Holland minder 'inklimmers' gepakt dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Inklimmers zijn vreemdelingen die verstopt via Nederlandse havens illegaal de oversteek willen maken naar Engeland. Dat doen zij voornamelijk door zich te verstoppen in vrachtwagens van transportbedrijven.

De Koninklijke Marechaussee controleert intensief. Zo pakten zij in het eerste kwartaal van 2020 80 inklimmers. In de eerste drie maanden van vorig jaar waren dat er 130. Het merendeel van de vreemdelingen heeft de Albanese nationaliteit, maar ook Afghanen en Vietnamezen wagen de oversteek.

De controles gebeuren op basis van informatie, indicatoren en met migratiehonden. "Door zoveel mogelijk barrières op te werpen zoals honden en camera’s, is de pakkans op de ferryterreinen de afgelopen jaren verhoogd", schrijft het ministerie. De daling heeft behalve met de intensieve controles volgens het ministerie ook te maken met start van de de coronacrisis in maart. "De daling zette in maart verder door als gevolg van de internationale en nationale maatregelen rondom de coronacrisis. Zo gelden door heel Europa reisbeperkingen en zijn grenzen gesloten."