Archief
WOS

Veertien jaar cel voor ex-douanier uit 's-Gravenzande

De corrupte douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag besloten.

G. liet zich omkopen om containers met verdovende middelen zonder douanecontrole door te laten in de Rotterdamse haven. De medeverdachten, Dennis v.d. B uit Rotterdam en René F. uit Schiedam, zijn veroordeeld tot respectievelijk tien en vier jaar gevangenisstraf. Die straffen had de Rotterdamse rechtbank eerder ook al opgelegd, zo weet mediapartner Rijnmond.

De douanier kon in zijn functie zelfstandig beslissen welke containers wel en welke niet zouden kunnen worden gecontroleerd op drugs. Daardoor was hij in staat om de containers met verdovende middelen zonder douanecontrole door te laten. Andere verdachten konden de containers ongehinderd oppikken en naar een plaats vervoeren waar de drugs werden uitgeladen. Dat is in een lange periode vaak gebeurd, zegt het gerechtshof. De douanier werd flink door de criminelen beloond. Hij heeft ook grote geldbedragen witgewassen. "Het vertrouwen dat burgers en de overheid moeten kunnen stellen in de onkreukbaarheid van ambtenaren is ernstig geschaad", aldus het gerechtshof.