Archief
WOS

WOS

Kleine culturele instellingen in de knoei door corona

Kleine Westlandse cultuurinstellingen maken zich grote zorgen over hun toekomst, blijkt uit een enquête van Westland Cultuurweb.

De vragenlijst is ingevuld door 76 kleine culturele instellingen. Deze krijgen namelijk geen subsidie, in tegenstelling tot grotere instellingen als Westlandtheater De Naald, Het Westlands Museum en Bibliotheek Westland.

Uit de enquête blijkt dat de financiële schade van de instellingen tot 1 juni opgelopen is tot 375.000 euro. Op 1 september ligt dit rond de half miljoen. "In eerste instantie leek alles goed te gaan, zo konden muziek- en dansscholen online lessen geven en daarna buiten. Maar wat je niet moet vergeten is dat er veel optredens worden afgelast en dat die nodige opbrengsten nu allemaal wegvallen", vertelt Jeroen Kunstman van Cultuurweb.

"Koren en harmonieverenigingen maken zich daarnaast ook zorgen over mogelijke verspreiding van het virus door middel van zang en blaasinstrumenten"

Daarnaast gaven dertig instellingen aan niet voorbereid te zijn op de nieuwe anderhalvemetersamenleving. "Veel koorruimtes zijn bijvoorbeeld te klein om zoveel mensen in onder te brengen. Koren en harmonieverenigingen maken zich daarnaast ook zorgen over mogelijke verspreiding van het virus door middel van zang en blaasinstrumenten. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan."

Cultuurweb hoopt dat de gemeente de ernst van de situatie inziet aan de hand van de uitslag. Cultuurwethouder Piet Vreugdenhil leeft in ieder geval mee. "Het kwam hard binnen, ook al was ik wel bekend met de problemen", aldus Vreugdenhil. Hij zou graag meedenken over de nieuwe inrichting van instanties, maar legt de verantwoordelijkheid wel bij henzelf. "Zij hebben de expertise en weten hoe dit het best kan, maar ik ben wel bereid mee te denken waar nodig." Kunstman hoopt dat de gemeente met de resultaten ook druk kan uitoefenen bij het rijk, om meer geld vrij te maken voor de getroffen culturele sector.

En volgens hem kun je thuis ook iets doen om de lokale cultuur te redden. "Zeg je lidmaatschap niet op, ook al zijn de activiteiten tijdelijk stilgelegd. En als je nog kaartjes voor voorstellingen hebt, bewaar die dan zodat we over een tijd weer met z'n allen kunnen genieten van al het moois wat de Westlandse cultuursector ons te bieden heeft."

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland