Archief
WOS

Verbazing over volksraadpleging Westlands kunstwerk

Het organiseren van een enquête over waar kunstwerk De Druivenkrentster moet komen, 'is zonde van de tijd en het geld'.

Dat stelt althans Jan van Geest van de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul. Het kunstwerk, dat jarenlang in de tuin van het gemeentehuis in 's-Gravenzande stond, ligt nu in de gemeentelijke opslag. De gemeente Westland wil een volksraadpleging houden over waar het beeldje zou moeten komen. Van Geest vindt dat onzinnig en stelt dat De Druivenkrentster bij Rijksmonument Sonnehoeck het beste tot zijn recht komt.

De aangekondigde volksraadpleging is een verrassende, nieuwe wending in de discussie over De Druivenkrentster. Want eerder dit jaar zei verantwoordelijk wethouder Piet Vreugdenhil nog, dat het beeld in 's-Gravenzande terugkeert. "Het beeld komt uit 's-Gravenzande en gaat terug naar 's-Gravenzande", vertelde Vreugdenhil op WOS TV.

Vorig jaar dook een foto op van De Druivenkrentster. Het beeld lag toen in een open rommelhoek op de gemeentewerf van De Lier. De vrijwilligers van Sonnehoeck in Kwintsheul kregen de foto ook onder ogen, en stuurde de gemeente een brief. Daarin werd gesuggereerd om het kunstwerk bij de Historische Druivenkwekerij onder te brengen, maar dat zit er vooralsnog niet in. Met de uitkomsten van de volksraadpleging in het achterhoofd, wil de wethouder een beslissing nemen.

De Druivenkrentster eind 2019 op de gemeentewerf in De Lier Westland Verstandig

Ook het Westlandse kunstenaarscollectief WIT, dat eerder dit jaar protesteerde tegen 'het falende kunstbeleid' van Westland, ziet de overplaatsing van De Druivenkrentster naar Sonnehoeck wel zitten. Een enquête over de toekomst van het kunstwerk noemt beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk 'zonde van de moeite'. "Als het maar uit de opslag komt", aldus beeldend kunstenaar Arnold Beugelsdijk.

Lees ook: Volksraadpleging over 'De Druivenkrentster'