Archief
Thierry Schut

'Niet alle lege winkels hoeven winkels te blijven'

Wethouder Albert Abee gaat een totaalbeleid opstellen voor de winkelkernen in de gemeente Westland.

Dat meldde Abee gisteravond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Als nieuwe wethouder had hij het rapport van het vorig jaar uitgevoerde onderzoek naar winkelleegstand op zijn bureau gekregen. De gemeenteraad verwachtte een voorstel gebaseerd op de adviezen in dat rapport, maar Abee wil eerst terug naar 'af'. "We moeten niet alleen maar over de leegstand zelf praten. Op grond van de trends omtrent winkelen, moeten wij eerst de basis goed leggen", zei de wethouder.

Het is dus niet de kwestie om leegstaande winkels te vullen met wellicht een andere vorm van detailhandel, maar om toekomstgericht te kijken naar de beste invulling van de centra. Dat kan bijvoorbeeld ook leiden tot een andere invulling, zoals met maatschappelijke voorzieningen of omzetting naar de bestemming wonen. De wethouder heeft zijn aanpak afgelopen week besproken met MKB Westland en de voorzitters van de zogeheten BIZ-zen (lokale ondernemersverenigingen). Hij komt in de tweede helft van dit jaar met een beleidsvoorstel.

Reactie MKB Westland
Voor MKB Westland is het een tegenvaller dat de komst van een gemeentelijk retailbeleid een verdere vertraging oploopt, ook al is er begrip voor het feit dat Abee medio februari als nieuwe wethouder is aangetreden na het plotselinge opstappen van Karin Zwinkels in november vorig jaar. "Wij hebben in 2018, bij het aantreden van dit college, om een retailbeleid gevraagd en zitten daar dus nu al twee jaar op te wachten", aldus centramanager Marjan Naaktgeboren van MKB Westland. Zij constateert dat er in de politiek veel verwarring heerst over de termen beleid en rapporten. "Er zijn in de afgelopen jaren tal van rapporten uitgebracht die mede kunnen dienen als basis voor het op te stellen beleid", stelt zij.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland