Archief
WOS

Westbeach mag geen strandpaviljoen worden

Sport- en recreatiebedrijf Westbeach aan de kust bij Monster mag geen strandpaviljoen worden.

Het Westlandse college van burgemeester en wethouders heeft deze week besloten de aangevraagde vergunning "voor het uitbreiden en vergroten van een outdoor-paviljoen naar strandpaviljoen" te weigeren. De beoogde invulling zou niet voldoen aan het geldende bestemmingsplan.

In het enkele jaren geleden opgestelde ontwerp voor een Kustvisie werd geopperd dat Westbeach het tiende strandpaviljoen aan de Westlandse kust zou kunnen worden. Maar de gemeenteraad van Westland heeft in 2018 besloten die Kustvisie niet vast te stellen. Hierdoor is het 'oude' bestemmingsplan van kracht gebleven.

'Direct naar de rechter'

Wat ondernemer Paul Verhoeven sindsdien ook heeft ondernomen om toch de status van strandpaviljoen te verkrijgen, heeft allemaal nog niet mogen baten. Hij kan tegen de weigering van de vergunning bezwaar aantekenen, maar Verhoeven wil het graag anders doen om geen verdere tijd te verliezen.
"Aangezien wij ons vertrouwen in de gemeente Westland compleet verloren hebben, willen wij vragen mee te werken door de reguliere bezwaarprocedure over te slaan, zodat wij deze zaak meteen aan de rechter kunnen voorleggen. Op die manier wordt mijn aanvraag wél op zijn merites behandeld", richt Verhoeven zich tot de gemeenteraad.

Dwangsommen
Verder stelt hij verongelijkt: "Los van de vergunningaanvraag, waarbij de gemeente tijd rekt en zich maximaal uitstel toe-eigent, is zij wel snel met het opleggen van dwangsommen. Op dit moment staat de teller op 45.000 euro, los van de 5.000 euro seizoenspacht. Dit college heeft van een bloeiend bedrijf een bloedend bedrijf gemaakt en zorgt ervoor dat ik waarschijnlijk failliet ga. Wat ze
hier mee willen bereiken is mij een raadsel."

Hij vervolgt: "We hebben een brief ontvangen waarin staat vermeld dat zelfs het nuttigen van eigen consumpties verboden is. Dat is volkomen tegen de grondwet in. Als mijn personeel een drankje drinkt, ontvang ik een dwangsom van 25.000 euro. Bizar...", staat in de inspreektekst die Verhoeven vanavond in een commissievergadering van de gemeenteraad naar voren brengt.

Toelichting gemeente
Desgevraagd geeft de gemeente Westland nog de volgende toelichting op het weigeren van de vergunning:
"Het vestigen van een strandpaviljoen voor recreatie en horeca is niet toegestaan op gronden met de bestemming 'natuur-ecologische verbindingszone'. Tevens is in de bouwregels van de bestemming 'natuur-ecologische verbindingszone' in het bestemmingsplan Kust opgenomen dat er maximaal 9 strandpaviljoens mogen worden geplaatst langs de Westlandse kust en dat aantal is reeds bereikt."

Dit college heeft van een bloeiend bedrijf een bloedend bedrijf gemaakt

• Paul Verhoeven

Bekijk hieronder een reportage van eerder dit jaar over de strijd die Westbeach met de gemeente voert.