Archief
Archief WOS

Archief WOS

Beslissing over historische fruitmuur in aantocht

Binnenkort wordt mogelijk een knoop doorgehakt over de historische fruitmuur aan de Poeldijkseweg tussen Kwintsheul en Wateringen.

Dat blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen die Westland Verstandig ruim een jaar geleden (24 april 2019) had ingediend.

Het lot van dit in zeer slechte staat verkerende rijksmonument is al vele jaren een 'hoofdpijndossier' voor opeenvolgende colleges van B en W in Westland. In de lente van vorig jaar wilde Westland Verstandig weten wat er sinds het voorjaar van 2018 in het gemeentehuis is gebeurd met dit dossier.
Namens het college stelt wethouder Leen Snijders nu: "De diverse mogelijkheden van herstel van de fruitmuur zijn nader onderzocht en worden afgewogen met adviseurs. Op korte termijn zal er een voorstel in de B en W-vergadering worden besproken."

Wat zijn de kosten van afbraak en herbouw?, wilde de fractie verder weten. "Uw raad ontvangt nog een raadsvoorstel waar in kosten en mogelijkheden worden opgenomen", is het antwoord. (In oktober vorig jaar besloot het college 400.000 euro te reserveren voor herstel van de fruitmuur, red.).
Ook vroeg Westland Verstandig, of de herbouw mogelijk (deels) door vrijwilligers zou kunnen worden uitgevoerd. Reactie: "Dit is onderzocht, maar het fietspad moet bij werkzaamheden volledig worden afgesloten. Om die reden geniet het de voorkeur om de werkzaamheden zo snel als mogelijk uit te voeren. De verkeerssituatie ter plaatse zorgt er bovendien voor dat het ingewikkeld is om de werkzaamheden vei lig uit te voeren met vrijwilligers."

Het college zou ook nog een inventarisatie maken van alle druiven- en fruitmuren in Westland. "De inventarisatie is reeds opgestart maar nog niet afgerond. U ontvangt de informatie zodra deze beschikbaar is", aldus Snijders.