Archief
WOS

WOS

Alle aanvragen cultuursubsidie Midden-Delfland afgewezen

De gemeente Midden-Delfland heeft alle achttien aanvragen voor cultuursubsidie afgewezen.

Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Ellen Snethlage.

Snethlage had van verschillende culturele instanties gehoord dat zij dit jaar geen subsidie volgens de regeling Kunst, Cultuur en Sociale Samenhang (KCSS) zouden krijgen. Omdat de regels ten opzichte van eerdere jaren niet zijn veranderd, vroeg zij zich af hoe dit kan.

Het college zegt nu dat geen van de vragen voldeed aan de criteria die in de subsidieregeling zijn gesteld. "Een aantal voorbeelden van aanvragen zijn: een jubileumeditieboek van een historische vereniging, een feestavond in een plaatselijke sporthal, een schrijfwedstrijd na professionele schrijflessen voor de basisschoolleerlingen en muurschilderingen." Over de afwijzing: "In grote lijnen zijn dit: de gemeente subsidieert geen jubilea, de aanvrager is niet gevestigd in Midden-Delfland, de aanvraag valt niet onder kunst, cultuur, dans, muziek en de aanvraag is niet van (ver)nieuw(end) karakter."

Naar aanleiding van de afwijzing hebben nog zes aanvragers contact opgenomen met de gemeente. Die zijn nog eens beoordeeld, maar dit heeft het besluit niet veranderd.

De KCSS-subsidieregeling is sinds 2017 van kracht. Voor dit jaar was een bedrag van 18.000 euro vrijgemaakt. Uit een overzicht dat de WOS eerder dit jaar opvroeg, blijkt dat in het eerste jaar 7 initiatieven zijn ondersteund (totaalbedrag 14.800 euro), in 2018 9 (18.250 euro) en vorig jaar 3 (6.395 euro).

Ellen Snethlage deed bij Maarten in de Middag haar verhaal