Archief
Google Streetview

Overname Vestiawoningen in Westland stapje dichterbij

Minister Ollongren, diverse gemeenten en woningcorporaties hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend die moet leiden tot de overname van ongeveer 10.000 woningen van Vestia.

In Westland gaat het om bijna 3.000 woningen, die moeten worden verdeeld onder Arcade, Wonen Midden-Delfland en de combinatie Wonen Wateringen/De Wassenaarsche Bouwstichting.

Vestia verkeert al langere tijd in financiƫle problemen en gaat zich alleen nog maar richten op haar vier kerngemeenten: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. In zes zogenoemde 'maatwerkgemeenten' (naast Westland ook Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp en Zuidplas) doet Vestia haar woningbezit van de hand. In totaal gaat het om zo'n 10.000 woningen, die eind 2018 een totale marktwaarde hadden van ruim 1,5 miljard euro.

Omdat deze woningen niet voor de sociale huurmarkt verloren mogen gaan, is aangedrongen om deze te verkopen aan lokale corporaties. In vijf van de zes gemeenten zijn die ook al bereid gevonden. Alleen in Brielle zijn de partijen er nog niet uit.

De ondertekening van de intentieovereenkomst betekent overigens nog niet dat de verkoop op korte termijn kan worden beklonken. De verwachting van bestuurlijk regisseur Hamit Karakus is dat dit niet voor dit najaar zal gebeuren. Eerst vindt nog een zogeheten boekenonderzoek plaats en ook moeten de te verkopen woningen nog onafhankelijk worden getaxeerd. Verder wordt gekeken of het ministerie van Binnenlandse Zaken de corporaties tegemoet kan komen, omdat hun financiƫle positie door de aankoop verslechtert. De minister onderzoekt de mogelijkheden voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij deze transacties.

Pas als de partijen het eens zijn over de prijs, kan een koopovereenkomst worden gesloten, die dan nog moet worden goedgekeurd door onder meer de raden van toezicht/commissarissen.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland