Archief
Politie

Politie

Zes jaar cel geëist tegen Mexicaan die opgepakt werd in drugslab Wateringen

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zes jaar geëist, tegen een 40-jarige Mexicaan die in februari vorig jaar werd aangehouden in een drugslaboratorium in Wateringen.

In het lab werd zo'n 350 kilo harddrugs gevonden met een geschatte waarde van 80 miljoen euro. Op de begane grond van het pand aan de Schipluidenseweg vonden agenten een XTC-lab. Op de eerste verdieping werd een werkend crystal methlab ontdekt: "Het ging in poedervorm naar binnen en werd dan verwerkt tot kristallen", zei de officier van justitie volgens mediapartner Omroep West.

De verdachte ontkent dat hij naar Nederland kwam voor de productie van drugs. Volgens de Mexicaan zou hij in de bouw gaan werken. Eenmaal in Nederland zou gedreigd zijn om zijn familie wat aan te doen als hij niet zou werken in het lab. De Mexicaan zegt dat hij slachtoffer is van mensenhandel en hield vol alleen te hebben schoongemaakt.

'Onaannemelijk'

Volgens de officier is die verklaring 'onaannemelijk' en werd de verdachte speciaal ingevlogen vanuit Mexico om in het lab te werken: "Het vergt specifieke kennis en vaardigheden en die waren bij deze verdachte aanwezig", aldus de officier.

Naast de 40-jarige Mexicaan werden ook vijf anderen aangehouden, twee van hen ook uit Mexico. Zij zitten vast en komen morgen voor de rechter. De andere drie verdachten komen op een later moment voor de rechter, zij zitten niet meer in de cel.