Archief
WOS

Vaandel van Oranjecomité De Lier is zoek

Het vaandel dat het Oranjecomité van De Lier in 1945 kreeg van de toenmalige gemeente, is zoek.

Het bestaan van de vlag werd ontdekt tijdens het maken van de tentoonstelling over 100 jaar Oranjecomité De Lier in De Timmerwerf. Het vaandel was na de bevrijding in 1945 een cadeau van de gemeente De Lier, omdat de oranjevereniging destijds 25 jaar bestond. De stok is er nog wel, maar het vaandel is nergens te bekennen.

"Ik denk dat je een vaandel een beetje kunt beschouwen als een logo van vroeger. Veel muziekverenigingen en ambachten hadden er ook één", vertelt voorzitter van de vereniging Piet Voskamp. "De stok lag bij ons in de opslag, maar voordat we de foto uit 1945 tegenkwamen, hadden we geen idee waar die voor was."

De Timmerwerf wilde de tentoonstelling eigenlijk al in maart openen, maar dat werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Volgens de laatste maatregelen van het kabinet mogen musea op 1 juni weer open. De oranjevereniging hoopt dat de vlag dan een kers op de taart kan zijn van de expositie. "Dat zou een lichtpuntje zijn voor de vereniging, zeker aangezien we alle activiteiten in dit jubileumjaar moesten afzeggen."

Maar de hamvraag is: waar is de vlag gebleven? "Het zou kunnen dat hij ergens op zolder ligt bij een oud-lid van het comité of in een ander museum." Wie tips heeft over het verdwenen vaandel, kan contact opnemen met de Lierse vereniging via info@ocdelier.nl.