Archief
WOS

WOS

Westlanders mogen zegje doen over plan kamerbewoning in te dammen

Het uitgewerkte plan van B en W van Westland om zoveel mogelijk kamerbewoning en woningsplitsing tegen te gaan, is aan de inwoners voorgelegd.

Tot en met 11 juni kunnen zij reageren op dit ontwerp van het zogeheten Paraplubestemmingsplan Wonen.
Het plan is ontwikkeld om af te rekenen met de tot voor kort bestaande situatie dat woningen konden worden opgedeeld in een reeks kamers. Daarbij gold als voornaamste beperking dat elke bewoner minimaal 12 vierkante meter woonruimte heeft. Toepassing van deze formule bij het opdelen van het pand Hertenlaan 2 in Honselersdijk ten bate van de huisvesting van circa dertig arbeidsmigranten, bracht de regelgeving vorig jaar in een stroomversnelling.

Waar geldt de regeling?
Het nu ter inzage liggende ontwerpbestemmingsplan voorziet in "een juridisch-planologische regeling van kamerbewoning, woningsplitsing en recreatieve verhuur van woningen in heel het grondgebied van Westland, met uitzondering van de glastuinbouwgebieden". Kamerbewoning en woningsplitsing zijn niet langer toegestaan, uitgezonderd beperkte afwijkingsmogelijkheden van het bestemmingsplan. In de kernen van Ter Heijde, Kwintsheul, Heenweg en Maasdijk is geen afwijking mogelijk van het verbod. Voor recreatieve verhuur worden nog apart beleidsregels opgesteld.

Prijsopdrijvend effect
Het is maatschappelijk ongewenst dat reguliere woningen worden opgekocht en gebruikt voor kamerbewoning, woningsplitsing of recreatieve verhuur. Hier gaat een prijsopdrijvend effect van uit, waardoor woningen minder gemakkelijk bereikbaar worden voor bijvoorbeeld starters, aldus het college.
Het kan ook leiden tot negatieve gevolgen voor het karakter en de leefbaarheid van een straat of buurt, waarbij gedacht kan worden aan hogere parkeerdruk van auto's en fietsen, druk op voorzieningen, op de openbare ruimte en (geluid)hinder.
Dit paraplubestemmingsplan geeft een regeling voor die bestemmingsplannen van Westland waarvoor het bovenstaande nog niet afdoende geregeld is.

Eén huishouden per woning
In de bestemmingsplannen van Westland is het uitgangspunt altijd geweest dat een woning binnen de bestemming woondoeleinden wordt bewoond door één huishouden, en dus niet kamergewijs. Dit mag volgens het college blijken uit de immer gebruikte definitie voor het begrip 'woning': een complex van ruimten, dat blijkens de indeling en inrichting bestemd is voor de huisvesting van een huishouden. Deze definitie is opgenomen in, onder meer, de bestemmingsplannen Centrum Naaldwijk, Kern Honselersdijk, Kern Maasdijk, Kern Monster, Centrum 's-Gravenzande, Kern Wateringen.

De bestemmingsplannen voorzien bij de bestemming 'wonen' ook vaak in aanduidingen als 'bed & breakfast', 'kamerverhuur', 'specifieke woonvormen als groepsvormen, seniorenhuisvesting, gezinsvervangende woningen of daarmee gelijk te stellen woonvormen' of 'zorgwoning', waaruit mag blijken dat het uitgangspunt voor de bestemming 'wonen' is dat het om een (gezins)huishouding gaat en niet om voornoemde bijzondere woonvormen.
Mede daarom wil het college het opkopen van zelfstandige woonruimte ten behoeve van kamerverhuur voor bijvoorbeeld tijdelijke arbeidsmigranten tegengaan of tenminste reguleren.

Woningen op bedrijventerreinen
Het voorgaande geldt ook voor burgerwoningen die op of nabij bedrijventerreinen gelegen zijn. In diverse bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen zijn bedrijfswoningen mogelijk gemaakt. Daarbij geldt dat deze bewoond moeten worden door de ondernemer of door bij dat bedrijf werkzaam personeel, dus personen van wie de huisvesting daar noodzakelijk is. Dit betekent dat tegen bewoning door derden opgetreden kan worden.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland