Archief
Complex HoogeNaald - foto WOS

Complex HoogeNaald - foto WOS

Huisvesting: 'Niet elke Oost-Europeaan is een arbeidsmigrant'

Niet elke Oost-Europeaan is een arbeidsmigrant. Dat is de strekking van de beantwoording door wethouder Ben van der Stee van de gemeente Westland van vragen die waren ingediend door de fractie van Westland Verstandig.

De partij zei onlangs benaderd te zijn door bewoners van het complex HoogeNaald aan de Hastastraat in Naaldwijk. Diverse vrijkomende sociale huurwoningen in dit complex van Vestia zouden de laatste tijd worden bewoond door arbeidsmigranten, met name afkomstig van uitzender Looije Verpakkingen, aldus Westland Verstandig.

Volgens wethouder Van der Stee is die bewering onjuist. "Vestia verhuurt genoemde woonruimte niet aan de uitzender Looije, stelt hij. Het kan echter wel gebeuren dat een arbeidsmigrant besluit in de gemeente Westland te blijven. "Deze arbeidsmigrant wordt daarmee migrant, iets wat kan binnen de grenzen van Europa. Deze migrant is daarmee Westlander en moet dan net zo lang op een woning wachten als alle andere Westlanders", verklaart Van der Stee.

De wethouder sluit overigens niet alles uit. "Mogelijk is er sprake van illegale onderverhuur door een Westlandse huurder van een Vestia-woning. Illegaal onderverhuren is een wanprestatie op de huurovereenkomst tussen huurder en Vestia. Het is aan Vestia om hierop toe te zien en, waar nodig, te handhaven", legt Van der Stee uit.

Wat gaat het College doen tegen huisvesting van arbeidsmigranten in woningen als deze omdat er steeds meer arbeidsmigranten ter plekke verschijnen?, vroeg Westland Verstandig nog.

Van der Stee reageert: "Arbeidsmigranten zijn essentieel om de economie van Westland draaiende te houden. Als gemeente hebben we de taak om hen passend te huisvesten. Naar aanleiding van uw vragen hebben wij contact opgenomen met uitzender Looije AGF. Deze, in ons register opgenomen, uitzender heeft bevestigd geen arbeidsmigranten te huisvesten in woningen in het complex HoogeNaald."

Voor alle duidelijkheid voegt de wethouder nog het volgende toe: "Binnen de Europese Unie is sprake van vrije vestiging. Migranten (dat kunnen dus ook mensen uit Polen of andere Midden- en Oost-Europese landen zijn) mogen zich vrij in Nederland vestigen, dus ook in de gemeente Westland en in het complex HoogeNaald. Deze migranten krijgen geen voorrang en moeten net zo lang op een sociale huurwoning wachten als andere woningzoekenden binnen de regio Haaglanden."