Archief

Wateringen krijgt een blijfthuis-Wilhelmus van De Phoenix

Zoals vrijwel overal, moet op Koningsdag ook in Wateringen met een traditie worden gebroken: het harmonieorkest van muziekvereniging De Phoenix loopt deze maandag niet naar het Hofpark om het Wilhelmus te gaan spelen. Maar daar is in deze coronatijd een digitale mouw aan gepast.

Al sinds vele jaren gaat De Phoenix op deze nationale feestdag voorop in de optocht door Wateringen. Gevolgd door een bonte stoet van kinderen met versierde fietsen, passeren de muzikanten verzorgingshuis De Ark aan de Herenstraat. Als in normale tijden de festiviteiten in het Hofpark begonnen zijn en het Wilhelmus geklonken heeft, gaan de muzikanten op pad, terug naar waar de optocht begon. Alle koffers voor de instrumenten liggen namelijk netjes te wachten in De Ark.

Maar voordat er wordt gepoetst en ingepakt, spelen de leden van het orkest nog enkele noten in de recreatiezaal. Natuurlijk kan daar het Wilhelmus niet ontbreken en dat wordt altijd erg gewaardeerd.



Dit jaar gaat dat hele feest niet door. Het initiatief ontstond al snel om het Wilhelmus dan maar op te nemen en via video te delen met alle bewoners. Binnen de kortste keren kwamen de eerste filmpjes binnen, en voordat dirigent Hans Tobel het doorhad, was hij niet 40 muzikanten aan het dirigeren maar achter een bureau aan het monteren. "Jong en wat minder jong spelen samen in een digitaal orkest om bewoners en medewerkers van zorginstellingen in het Westland en daar buiten een warm hart toe te dragen", aldus de vereniging.

De 'blijfthuis-opname' van het Wilhelmus door De Phoenix staat op YouTube: https://youtu.be/_5cZl-MZUjU. (Net zo makkelijk: klik op de afbeelding hieronder)