Archief
Alleen burgemeester en griffier en een aantal technici in de raadszaal - foto Dennis van Schie

Alleen burgemeester en griffier en een aantal technici in de raadszaal - foto Dennis van Schie

Westland: Geen opschorting omzetting indicatie huishoudelijke hulp

Er komt in de gemeente Westland geen tijdelijke opschorting van de omzetting van de zogeheten indicaties bij de verstrekking van huishoudelijke hulp. Die opschorting geldt wél ten aanzien van de nog uit te voeren herindicatie bij de circa 140 cliënten die volgens de oude regeling 6 tot 7 uur huishoudelijke hulp krijgen. Dit verklaarde wethouder Piet Vreugdenhil donderdagavond in de (digitale) raadsvergadering.

Het nieuwe systeem voor huishoudelijke hulp in Westland - ter uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) - is begin 2019 ingevoerd. Het gaat daarbij niet langer om het toekennen van een bepaald aantal uren hulp, maar om het bepalen wat er gedaan moet worden om de woning schoon en leefbaar te houden (het zogenoemde resultaatgericht indiceren).

Als dit in de praktijk tot minder werkuren leidt, wordt dit door veel burgers als een bezuiniging ervaren. Dit is vooral het geval als degene die bij de mensen als hulp actief is, aankondigt dat zij (hij) binnenkort bijvoorbeeld 2,5 in plaats van 3 uur over de vloer is om de noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren.

De fracties van GBW, Westland Verstandig, GroenLinks en PvdA stelden zich op het standpunt dat, ook al zijn de omzettingen weliswaar beperkt in effect, het in deze coronatijd ongepast is om de toch al kwetsbare mensen in verwarring te brengen. Hoewel de huishoudelijke hulpen het in hun uitleg alleen zouden moeten hebben over "schoon en leefbaar", wordt door hen in de praktijk van alledag nog vaak opgemerkt dat hun aanwezigheid voortaan, bijvoorbeeld, een half uur minder zal zijn.

Vreugdenhil wees de gemeenteraad op de geldende contracten met de zorgaanbieders, waaraan hij niet alleen vanwege financiële redenen niet wil tornen, maar ook niet in verband met de afspraken die met enkele omringende gemeenten zijn gemaakt.



De motie van GBW, Westland Verstandig, GroenLinks en PvdA, verkreeg alleen nog de steun van D66. De coalitiepartijen CDA, VVD, LPF en ChristenUnie-SGP stelden zich achter de wethouder op, waardoor de uitslag van de stemming werd bepaald op 16 vóór en 22 tegen.

Categorieen:
Westland Politiek