Archief
Bas Booister

Bas Booister

'Vissenval' Monstersche Sluis is walhalla voor reigers

De Monstersche Sluis in Maassluis is de afgelopen weken veranderd in een val voor vissen. Die willen vanuit de haven naar het buitenwater, maar kunnen niet terug. Een groep reigers heeft dat ook gezien en poept daardoor alles onder.

Dat constateerde Maassluizer Ko Heijboer van de Algemene Waterschapspartij. Donderdag stelde hij vragen aan hoogheemraad Marcel Belt van Delfland. "De sluisdeuren worden zo goed dichtgedrukt, waarschijnlijk om het zoute water te keren. Daardoor komen de vissen wel in de sluiskolk, maar kunnen ze niet terug. Ze zitten dus gevangen", aldus Heijboer. 'Dieronvriendelijk' noemt hij het.

Inmiddels heeft ook een reigerkolonie uit de Vlietlanden de vastzittende vissen ontdekt en doet zich er goed aan. "Ze vliegen af en aan en poepen alles onder: auto's, fietsen en mensen die langslopen. Het wordt wel schoongemaakt, maar een paar dagen later is het weer raak."

Heijboer heeft inmiddels gesproken met de stichting die achter de sluis zit, maar die zegt niets te kunnen doen. "Er zitten luikjes in de deur, maar die mogen van Delfland niet open." Dit zou te maken hebben met het feit dat bruggen en sluizen niet voor pleziervaart mogen worden bediend, vanwege de huidige coronacrisis.

Volgens Belt berust dit echter op een misverstand en mag de sluis onder bepaalde voorwaarden worden ingezet voor vismigratie. "Die voorwaarden moeten ook bekend zijn bij de stichting." Hij gaat daarover in gesprek.

Categorieen:
Maassluis Algemeen