Archief

GBW: Stop voorkeursbehandeling statushouders

De raadsfractie van GemeenteBelang Westland vindt dat statushouders in Westland nog steeds een voorkeursbehandeling krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen en stoort zich daar hevig aan. Vorig jaar is 11,5 procent van de beschikbaar komende woningen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning toegewezen en dat is twee keer zoveel als het regionale gemiddelde (5,8).

Volgens GBW trekt wethouder Van der Stee (wonen) zich niets aan van een raadsmotie uit november 2018, waarin de voorkeursbehandeling van statushouders werd afgekeurd. Nu staatssecretaris Broekers-Knol (asiel en migratie) de gemeenten heeft gevraagd om in de tweede helft van dit jaar 6.500 statushouders van een woning te voorzien, is de fractie bang dat dit jaar weer minder sociale huurwoningen voor Westlandse woningzoekenden beschikbaar zullen zijn.

GBW vindt dat een voorkeursbehandeling niet valt te verkopen aan de Westlanders die ook een woning zoeken en vraagt het college aan de staatssecretaris te laten weten dat Westland niet aan haar verzoek kan voldoen. Bovendien wil de fractie van het college de verzekering dat het de uitspraak van de gemeenteraad uit 2018 gaat respecteren.

In de regio Haaglanden zijn in 2019 in totaal 367 woningen toegewezen aan statushouders. Westland nam daarvan 36 voor haar rekening. De jaren daarvoor ging het om aantallen variƫrend tussen 55 en 71. Van alle verhuurde woningen ging vorig jaar 7,4 procent naar statushouders, ook dat is het hoogste percentage in Haaglanden.

Categorieen:
Westland Politiek