Archief

Tom (13) print haakjes voor mondkapjes

Tom van der Houwen (13) uit Hoek van Holland heeft het de afgelopen paar dagen naast huiswerk ook druk gehad met het printen van haakjes voor mondkapjes. Met zijn 3D-printer maakt hij een hulpstuk dat achterop het hoofd aan het elastiek van de mondkapjes kan worden bevestigd. Op die manier zit deze strakker en schuurt hij niet achter de oren.

"Eerst wilde ik een gezichtsmasker maken, maar daar had je veel plastic voor nodig. Toen kreeg ik van mijn moeder dit ontwerp, en dat werkt ook goed", vertelt de middelbare scholier. Zijn moeder, Lize van der Houwen, werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp en draagt in deze coronatijd constant een mondkapje. "Ik heb er al een stuk of veertig uitgedeeld, mijn collega's en ik zijn er heel blij mee", zegt ze.

Na de veertig eerste exemplaren heeft Tom het ontwerp alweer iets aangepast. "De originele die ik op internet vond had drie haakjes, maar mijn moeder en haar collega's gebruiken alleen maar het eerste haakje. Ik heb hem dus iets kleiner gemaakt, dat scheelt plastic en tijd."

Ontwerpen die op internet te vinden zijn, mag iedereen gebruiken. "Ik raad iedereen die zelf een 3D-printer heeft aan om te gaan printen. Dat kan zijn voor het verpleeghuis, het ziekenhuis, verzorgingstehuis, of wie ze dan ook nodig heeft", voegt de verpleegster toe.

Het ontwerp met drie haakjes aan allebei de kanten vind je hier.

Het aangepaste ontwerp van Tom van der Houwen vind je hier.

Categorieen:
Algemeen