Archief

Rumoer rond bestemming gelden van Hoeks Zwembadfonds

In Hoek van Holland is rumoer ontstaan over de verdeling van de gelden van het zogeheten Zwembadfonds. Daarbij ligt vooral dorpsgenoot Aard Langenberg (73) onder vuur, die zowel voorzitter is van het Zwembadfonds als bestuurder is van Stichting Vogelasiel De Houtsnip. Langenberg hoopte juist dat iedereen blij zou zijn met de uiteindelijke verdeling van het geld.

Kort geleden maakte het bestuur van het Zwembadfonds bekend dat deze vereniging zou worden opgeheven. Het fonds is in 1974 in het leven geroepen, met destijds als doel het behoud van het zwembad aan de Cordesstraat. Nadat de gemeente Rotterdam zich over dat bad had ontfermd, bleef het fonds doorsparen ten bate van een overkapping van het bad.

Voor dit laatste is er onvoldoende geld bijeengekregen. De vereniging is al jaren inactief en dit zou er toe gaan leiden, dat het fonds rente zou moeten gaan betalen over het beschikbare spaargeld (circa 15.000 euro).

Drie bestemmingen

Daarom werd afgelopen maand een verkiezing uitgeschreven voor de Hoekse bevolking. Men kon uit drie bestemmingen voor het resterende geld kiezen: A) Toch ter beschikking stellen aan de gemeente Rotterdam, zijnde eigenaar van het huidige zwembad, B) de onlangs opgerichte vereniging Vrienden van het Hoekse Bad en C) vogelasiel De Houtsnip, ten bate van de aanleg van een zwembad voor zwanen.

De Hoekenezen konden tot en met Pasen hun voorkeur uitspreken. Dit moesten zij doen in een berichtje aan e-mailadres: zwembadfonds@larepro.nl. Dat e-mailadres wordt beheerd door Aard Langenberg, voorzitter van dat Zwembadfonds, maar tevens secretaris/waarnemend voorzitter van de Stichting Vogelasiel De Houtsnip.

Bij het vogelasiel voelde men de bui al hangen, wat onlangs leidde tot de volgende tekst op de website van De Houtsnip in verband met de 'geldverkiezing' van het Zwembadfonds: "De andere kandidaat in deze is de club Vrienden van het Zwembad. Hoewel dit niet echt een goed doel is, maar een vriendenclub, snappen we wel een beetje waarom zij denken recht te hebben op het geld. Wij zijn van mening dat geld, geschonken voor een goed doel, welk doel niet meer bestaat, dan aan een ander goed doel besteed zou moeten worden, maar velen zien dat anders", aldus De Houtsnip.

"Indien het geld zal worden toegewezen aan het zwanenbad in De Houtsnip, zal De Houtsnip een deel van het bedrag, zijnde 2.000 euro overmaken aan de andere kandidaat. Wij zijn er van overtuigd dat in dat geval beide instellingen hun doel zullen bereiken", aldus het vogelasiel.

Stemmen tot Pasen

De inwoners van Hoek van Holland konden tot en met 12 april (eerste paasdag) stemmen. Dat zouden 565 mensen hebben gedaan. De meeste stemmen (55 procent) gingen daadwerkelijk naar De Houtsnip. De Vrienden kregen 44 procent. "Daarmee is De Houtsnip weliswaar winnaar geworden, maar door het evenwel grote aandeel van de stemmen op de Vriendenclub, heeft het bestuur besloten om toch een andere verdeelsleutel toe te passen", zo stelt het Zwembadfonds.

In de bekendmaking van de verkiezingsuitslag, komt het Zwembadfonds met de volgende motivering: "Als raakvlak hebben de Vrienden van het Buitenbad uitsluitend dat hun activiteiten in en rond het zwembad plaats zullen vinden. De Houtsnip heeft als raakvlak dat er van het geld van het zwembadfonds ook daadwerkelijk een zwembad wordt aangelegd. Procentueel gezien zijn derhalve de raakvlakken gelijk.

Dientengevolge zal het zwembadfonds 2/3 van de middelen overdragen aan De Houtsnip en 1/3 aan de Vrienden van het Buitenbad. Met daarbij de aantekening dat De Houtsnip wordt ontslagen van hun belofte om 2.000 Euro over te maken aan de Vrienden van het Buitenbad."

Als analyse van de situatie wordt nog opgemerkt: "De Houtsnip zal daardoor nog slechts een relatief klein deel bij moeten sparen om hun zwembad te verwezenlijken, maar de Vrienden van het Buitenbad zullen over voldoende middelen beschikken om hun plannen geheel waar te maken. Iedereen blij hoopt het scheidende bestuur van het zwembadfonds. Nadat dit is uitgevoerd, zal het zwembadfonds worden opgeheven."

Toen de teleurgestelde Vrienden van het Hoekse Bad achter de dubbelrol van Langenberg kwamen, wilden zij zich in eerste instantie wenden tot de Rijdende Rechter. Zij werden er evenwel op gewezen, dat het besluit over het opheffen van een vereniging niet door het bestuur kan worden genomen, maar dat daartoe een algemene ledenvergadering moet worden uitgeschreven."

Reactie Langenberg

Volgens Langenberg was het Zwembadfonds een al tientallen jaren slapende instelling en wist hij feitelijk niet dat er nog geld op een rekening stond, totdat onlangs de bank aan de bel trok. Op het moment dat het bestuur nadacht over een goede bestemming voor het geld, wist hij nog niet van het bestaan van de Vriendenclub van het huidige zwembad. Die club kan nu 5.000 euro tegemoet zien.

Aanvulling: Als gevolg van het ontstane rumoer overweegt het Zwembadfonds een nieuwe verkiezing over de bestemming van het totale geldbedrag uit te schrijven. In een gesprek met WOS TV denkt Langenberg hardop aan een keuze uit twee: de gemeente Rotterdam (in lijn met de statuten van het fonds) en De Houtsnip. In dat geval zou de Vriendenclub helemaal niets krijgen. Wordt vervolgd.

Categorieen:
Algemeen