Archief

Westlandse kudde valt in de prijzen

De schapen en geiten die grazen in de duinen van Monster en Kijkduin zijn onderscheiden met de 'Pro Flora et Securitate' onderscheiding. Die prijs wordt toebedeeld aan geslaagde voorbeelden van waterkeringen waarbij ook het herstel van de biodiversiteit centraal staat. Dankzij het grazen van de kudde woekert er minder onkruid in de duinen en dat komt de biodiversiteit ten goede.

De dieren zijn afkomstig van schaapskudde Grazend Populair en de zorgboerderij op Het Westerhonk in Monster. "De geiten en schapen die hier lopen, begrazen de duinen. Er ontstaan kale plekken in het duin waardoor het oorspronkelijke oude duin ruimte krijgt om te groeien", legt Randy Kuiper van 's Heeren Loo Het Westerhonk uit.

De bewoners van Het Westerhonk zorgen voor de dieren en zijn de hulpherders. "We lopen hier elke dag met jongens met een verstandelijke beperking. We controleren de dieren en doen verschillende werkzaamheden."

Volgens Randy Kuiper komt ook het sociale aspect aan bod. "Als wij met de kudde langs het hek lopen dan zijn er veel mensen die even stoppen om een praatje te maken. Voor die gasten is dat heel goed om hun sociale skills te ontwikkelen." De schaapskudde was door het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland voorgedragen voor de prijs. Hoogheemraad Marcel Belt reageert dan ook vol trots op de winst: "Een heel leuk bericht in deze lastige tijd."

Categorieen:
Monster Westland Algemeen