Archief
Signbiblio

Signbiblio

Ook in Maassluis wordt trouwen in eigen woning mogelijk

In Maassluis moet het binnenkort mogelijk worden om in je woning te trouwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe het sinds 1995 geldende Reglement Burgerlijke Stand aangepast.

De aanleiding om het reglement aan te passen, heeft te maken met een verzoek van inwoners om te mogen trouwen in hun eigen woning, zo meldt het college. Er bestaat geen bezwaar om ook een woning aan te wijzen als locatie voor incidenteel gebruik als gemeentehuis. Uiteraard moet de locatie wel aan de eisen voldoen die in het nieuwe reglement (en in de wet) zijn opgenomen.

Op de huidige keuzelocaties buiten het stadhuis geldt nu een basistarief van 171 euro, indien het huwelijk/geregistreerd partnerschap moet worden gesloten op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Genoemd gemeentelijk bedrag staat los van de kosten die de beheerder van zo'n locatie in rekening brengt. Een 'normaal' huwelijk in het stadhuis kost op een gangbaar tijdstip 291 euro.

In de gemeente Westland kost een huwelijk op eigen locatie momenteel 475 euro. In Midden-Delfland is men voor een standaard huwelijk 477,15 euro kwijt en brengt een huwelijk op eigen locatie een toeslag van 224,50 met zich mee. Rotterdam (Hoek van Holland) kent voor een huwelijk op eigen locatie een basisprijs van 494,90 euro.

Andere verschillen

De tarieven voor alles wat met trouwen te maken heeft, verschillen aanzienlijk per gemeente. Wil je bijvoorbeeld in Midden-Delfland een gemeentelijke getuige bestellen, dan kost dit 26,25 euro (alleen bij een gratis huwelijk resp. geregistreerd partnerschap). In Westland kost zo'n getuige 41,00 euro en in Maassluis 82,80 euro. Een stadsgetuige in Rotterdam kost 32,50 euro.

Een standaard trouwboekje is het goedkoopst in Maassluis (22,05 euro) en kost in Westland 26,00 euro. Wil je een luxe (lederen) variant, dan zijn de prijzen respectievelijk 38,65 euro en 37,00 euro. Midden-Delfland kent slechts één versie van het trouwboekje en rekent daar momenteel 46,05 euro voor. De gemeente Rotterdam kent maar liefst vier uitvoeringen van het trouwboekje, in prijs variërend van 21,30 tot 41,00 euro.