Archief
Westland Cultuurweb

Westland Cultuurweb

Cultuurweb zet in op cultuuraanbod bij kinderopvang en mbo

Westland Cultuurweb gaat zich de komende vier jaar inzetten voor meer cultuuraanbod op kinderopvanglocaties en mbo-scholen. Dat staat in het beleidsplan voor de periode 2021-2024, dat maandag is gepresenteerd.

De stichting, die in 2013 is opgericht, heeft inmiddels een samenwerking met 95 procent van alle Westlandse basisscholen en is ook volop actief in het voortgezet onderwijs. De kinderopvang wordt echter slechts incidenteel begeleid en de mbo's nog helemaal niet. Cultuurweb wil juist een doorlopende leerlijn creëren.

Daarom wordt komend jaar een eerste pilotproject opgestart bij ROC Mondriaan. Ook krijgen alle kinderopvanglocaties een eigen cultuurcoach die ondersteunt in professionalisering en actieve cultuureducatie.

Nieuwe evenementen

Momenteel organiseert of faciliteert Cultuurweb voor elke kunstdiscipline jaarlijks één of twee overkoepelende activiteiten. Ook zijn er evenementen als Podium Westland, die ook de komende jaren worden georganiseerd. In het beleidsplan is te lezen dat in 2021 en 2023 wordt ingezet op twee grote nieuwe evenementen. Deze moeten plaatsvinden in twee dorpskernen in samenwerking met het bedrijfsleven en het culturele veld in de betrokken kern.

Onderzoek naar nieuwe doelgroepen

Cultuurweb wil de komende jaren nieuwe doelgroepen gaan aanboren. Daarbij gaat het specifiek om jongeren met een afstand tot de maatschappij, nieuwkomers (asielzoekers, statushouders, vluchtelingen) en mensen met een lichamelijke beperking. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de (financiële) mogelijkheden hiervoor.

De stichting is tevreden over het huidige aanbod voor specifieke doelgroepen. Zo heeft het programma Kunstkracht 55+ voor ouderen in vier jaar tijd ruim 600 ouderen uit woonzorgcentra bereikt. Het programma PUUR! Cultuur, voor mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met een gedrags- en of ontwikkelingsstoornis, had in het seizoen 2018/19 1300 deelnemers. Dit soort projecten wordt gecontinueerd.

Categorieen:
Westland Cultuur