Archief
Archief WOS

Archief WOS

'Continuïteit groenten- en fruitketen stokt, extra steun nu nodig'

De continuïteit van de levering van verse groenten en fruit via alle gebruikelijke verkoopkanalen stokt. Beschikbaarheid van een breed palet aan gezonde groenten en fruit is niet meer vanzelfsprekend in Nederland en ons omringende landen. En daarom moet de regering bijspringen, stelt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep coronacrisis tuinbouw.

De omzetschade zou al oplopen richting 1,2 miljard euro nu de marktontwrichting zeker drie maanden aanhoudt. Dit is overigens het totaalbeeld van de impact van de coronacrisis op de voedingstuinbouw. Bij individuele bedrijven is de impact extreem verschillend. "Om continuïteit van bedrijven en de keten zeker te stellen, is snel een scala aan extra maatregelen van het kabinet nodig", zegt Bond.



Namens de crisisorganisatie van de tuinbouw stuurde de Regiegroep donderdag een brandbrief naar minister Carola Schouten. De sector bepleit een noodfonds voor zwaar gedupeerde bedrijven in teelt en handel om hun liquiditeit te garanderen en faillissementen te voorkomen.

"Aanvullend is een interventieregeling nodig voor alle groenten- en fruitproducten en ook is extra garantie vereist voor de handelskredietverlening en een additioneel noodfonds van de EU", aldus de Regiegroep. Tot slot wordt financiële ondersteuning gevraagd voor initiatieven tegen voedselverspilling en stimulering van de consumptie van groenten en fruit.

Categorieen:
Economie