Archief

Gravin Machteld keert even terug

Het veelbesproken standbeeld van Gravin Machteld is zaterdag weer in 's-Gravenzande te zien. Weliswaar niet het echte kunstwerk, maar een replica van zo'n twee meter hoog. Westlands kunstenaarscollectief WIT wil daarmee protesteren tegen 'het falende kunstbeleid' van de gemeente Westland.

Begin januari 2018 verdwijnt het beeld van Gravin Machteld in de gemeentelijke opslag, omdat er op het vernieuwde 's-Gravenzandse Marktplein geen plek meer voor de beschermvrouwe is. Pogingen van een aantal politieke partijen (Westland Verstandig voorop) om het beeld terug te krijgen, mislukten. Komend weekend probeert kunstenaarsgezelschap WIT het opnieuw, met een 'rijdende' Machteld.Sokkel met wieltjes

Beeldend kunstenaar Gerard Jakobs heeft Gravin Machteld op posterpapier af laten drukken en vervolgens uit een MDF-plaat gezaagd. Het ding staat straks op een sokkel met wieltjes en wordt door 's-Gravenzande gereden. Ondertussen halen de kunstenaars handtekeningen op, teneinde het beeld zo snel mogelijk weer in de buitenruimte te krijgen.

Volgens voorzitter Arnold Beugelsdijk van WIT is het beeld van Gravin Machteld van grote betekenis voor 's-Gravenzande. De wethouder beloofde eerder dat zij een plek krijgt in de voortuin van het nog te ontwikkelen voormalig gemeentekantoor. Alleen weet niemand wanneer het zover is. "Het beeld is al twee jaar weg. Zet het nou eens terug", verzucht Beugelsdijk.

Meer beelden terug

Kunstenaarscollectief WIT grijpt het protest ook aan om twee andere kunstwerken terug in de buitenruimte te krijgen: de Druivenkrenster en het beeld Paard en Ruiter. Onlangs dook een foto van de objecten op, op de gemeente-opslag van De Lier.

Cultuurwethouder Piet Vreugdenhil reageert vrijdag in het WOS Nieuws op het aangekondigde kunstenaarsprotest. Bij slecht weer wordt de actie een week vooruitgeschoven.